Fra arbeid til samarbeid

Hvilke vilkår foreligger for politisk motstand i dagens fremvoksende kontrollsamfunn? Vi har møtt Michael Hardt for en kritisk samtale, en av forfatterne bak boken Imperiet.

desember 2003

Er man opptatt av globalisering og demokrati i dag, kommer man ikke utenom Imperiet,[ 1] den politiske nyklassikeren til Antonio Negri & Michael Hardt. En bok som eklektisk forholder seg til filosofi og politisk teori. Et radikalt nymarxistisk alternativ til vanlige politiske tekster. Deres samtidsdiagnoser av globalisering, kontrollsamfunn og biomakt, danner utgangspunkt for et mulig politisk svar. Og det er dette som gjør boken engasjerende. De søker å formulere hva slags demokrati og konstruktiv handling som kan danne nødvendig motmakt til stats- og kapitalmakt.

Imperiet er kalt for «vår tids kommunistiske manifest», og er allerede oversatt til 23 språk siden utgivelsen i 2000 – på svensk og dansk i år, og norsk ventes neste år. Da boken ble utgitt i Danmark en drøy måned tilbake, kalte konservative Berlingske Tidende den for «skadelig litteratur». – Men skadelig for hvem? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal