Musikk

Musikk som brobygger

I begynnelsen av mai holdt unge palestinske musikere en konsert i Ramallah under ledelse av den israelsk-argentinske dirigenten Daniel Barenboim. Noen dager senere mottok Barenboim den prestisjefylte israelske Wolf-prisen. Her er hans tale under prisutdelingen, som fant sted i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset.

Posted on

Jeg vil uttrykke min dypeste takknemlighet til Wolf-stiftelsen for den store ære som er blitt meg til del i dag. Denne anerkjennelsen er for meg ikke bare en ære, men også en kilde til inspirasjon for ytterligere kunstnerisk virksomhet.

Det var i 1952, fire år etter uavhengighetserklæringen, at mine foreldre og jeg flyttet fra Argentina til Israel. Jeg var ti år gammel. Uavhengighetserklæringen var en inspirasjonskilde, den fikk oss til å tro på idealer som forvandlet oss fra jøder til israelere. Dette bemerkelsesverdige dokumentet uttrykker en forpliktelse: «Staten Israel vil sørge for en utvikling av dette landet som vil komme alle dets innbyggere til gode. Det vil grunnlegges på prinsippene om frihet, rettferdighet og fred, ledet av visjonene til Israels profeter. Det vil sikre fullstendig likeverdige sosiale og politiske rettigheter til alle sine innbyggere, uansett tro, rase og kjønn. Det vil garantere full religions- og tankefrihet, samt frihet når det gjelder språk, utdanning og kultur.» Grunnleggerne av staten Israel, de som skrev under på uavhengighetserklæringen, forpliktet seg selv og oss alle til å «søke fred og gode relasjoner til alle nabostater og nabofolk». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver