Idrett som geopolitikk

Fra 13. til 29. august vil De olympiske leker i Aten få minst like omfattende mediedekning som langt viktigere begivenheter, som for eksempel krigen i Irak. For noen er OL et symbol på innsatsvilje og vennskap mellom folkeslag. For andre er idretten «det nye opium for folket».

august 2004

Da de første olympiske leker i moderne tid gikk av stabelen i Aten i 1896, stilte kun 13 land med deltakere. Tyskland og USA bidro med små grupper idrettsutøvere, mens de andre landene ikke hadde mer enn en eller to deltakere pr. gren.1 I alt deltok 285 utøvere, og det ble konkurrert i ni grener. Det var ikke flere enn et par tusen tilskuere.

I år vil lekene i Aten følges av over fire milliarder TV-seere, forent foran en verdensbegivenhet som opphever tidsforskjellene.2 10 500 utøvere fra 201 land (eller 201 nasjonale olympiske komiteer)3 vil samles til dyst. Klare bevis på hvor globalisert OL er blitt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal