Et vinnende vesen?

Her følger en oppsummering av årets presidentvalgkamp i en av svingstatene i USA, Vest-Virginia. Denne fattige delstaten har tradisjonelt vært en bastion for demokratene, men for fire år siden fikk George W. Bush flest stemmer her. Det kan han få denne gangen også.

november 2004

I avsidesliggende landsbyer i Vest-Virginia henger «Bush-Cheney»-plakater på husvegger som langt ifra vitner om velstand. Plakatene er satt opp av beboere som ikke akkurat drømmer om skattelette på aksjeutbytte. Man ser også plakater med støtte til amerikanske tropper, We support our troops. I Charleston, Vest-Virginias hovedstad, snakker vi med en bibliotekar som forteller at hennes bror har bestemt seg for å stemme på republikanerne «av religiøse grunner». Selv om han er lærer og mangler helseforsikring.

Vest-Virginia er nærmest synonymt med kull. Mellom motorveier og elver, fjell og jernbane, dukker det stadig opp kullgruver med store tankformede heiseverk. Frihandelspolitikk er ikke særlig populært i dette området. Ikke miljøvernere heller. De mistenkes for å ville legge ned de få industriarbeidsplassene som fortsatt er igjen etter utflyttinger og nedleggelser. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal