Ny kald krig?

Seieren til Viktor Justsjenko i tredje runde av det ukrainske presidentvalget betyr ikke nødvendigvis at landet faller rett i armene på Europa og USA. Justsjenko har blikket rettet vestover, men har ikke råd til å miste Putins Russland av syne.

februar 2005

Den amerikanske strategen Zbigniew Brzezinski, forhenværende sikkerhetspolitisk rådgiver for president Jimmy Carter, har brukt store deler av sin karriere på å forutse og forberede den pågående svekkelsen av Russlands makt, der Ukraina spiller en avgjørende rolle. I sin siste bok skriver Brzezinski at «utvidelsen av den euro-atlantiske innflytelsessfæren mot øst gjør det tvingende nødvendig å inkludere de nye selvstendige statene, spesielt Ukraina, som tidligere var en del av Sovjetunionen.»1

Den tiden har nå kommet. Den geopolitiske omveltningen vi ser begynnelsen på, kan være den viktigste siden oppløsningen av Sovjetunionen og Jugoslavia. Den euro-atlantiske leiren kan bli beriket med et land større enn Frankrike, med 48 millioner innbyggere og et effektivt nettverk av oljerørledninger og gassrørledninger som transporterer 90 prosent av all gass som leveres fra Sibir til Europa. Oransjerevolusjonen i Ukrainas hovedstad Kiev og vest i landet i protest mot omfattende valgfusk under presidentvalget 31. oktober og 21. november, samt omvalget 26. desember, tyder på at denne prosessen allerede er i gang. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal