Det muslimske brorskaps nye æra

På slutten av 70-tallet hadde Det muslimske brorskapet blitt den største religiøse bevegelsen i Egypt. Men det islamske landskapet er kraftig forandret siden den gang. I dag har de valgt å holde sitt utopiske prosjekt om en islamsk stat i bakgrunnen.

september 2005

Presidentvalget 7. september vil forandre det politiske landskapet i Egypt. Takket være en grunnlovsendring vil landet avholde sitt første presidentvalg med flere kandidater. Mange observatører har trodd at organisasjonen Det muslimske brorskap ville utnytte disse omstendighetene til å skaffe seg større handlefrihet enn tidligere. Men det motsatte har skjedd: Brorskapet gjennomgår i disse tider en krise uten sidestykke i organisasjonens historie.

Da storparten av medlemmene i Det muslimske brorskap slapp ut av fengsel på 70-tallet, mente de at den politiske arenaen, som var preget av et statskontrollert flerpartisystem, var uforenlig med deres målsetning om å etablere en islamsk stat. Deres mistro til det politiske regimet og de store sjansene for en konfrontasjon med makthaverne, forsterket denne overbevisningen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal