Boligkampens tapere

Dreier det seg i Frankrike om å redde utsatte personer fra en overhengende fare, eller å jage vekk individer som oppfattes som en trussel mot privat eiendom og offentlig orden? De verst stilte i boligkampen er uten tvil innvandrere, eller folk som antas å være det. Men beboerne i okkuperte hus representerer også et stort spekter av mennesker.

oktober 2005

Den 26. august omkom 17 mennesker, 14 av dem barn, i en brann i en nedslitt boligblokk sør i Paris. Få dager etter, den 29. august, brant et okkupert hus i Paris' sentrum. Ytterligere 7 personer mistet livet. Alle de døde er av afrikansk opprinnelse.

I forbindelse med Paris-brannene annonserte innenriksminister Nicolas Sarkozy at han ville sette i gang omfattende registrering og avstenging av «alle helseskadelige gårder og okkuperte hus som formodentlig er farlige å bo i». Tre dager senere kastet politiet ut flere titalls familier – de fleste av dem afrikanske – fra to store okkuperte gårder i den franske hovedstaden, med tv-kameraer til stede. Familiene er nå midlertidig innkvartert andre steder i Paris-regionen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal