Verdens største bedrift

Wal-Marts omsetning i fjor på over 2100 milliarder kroner og 1 300 000 ansatte gjør det til verdens største konsern. Allerede i 2001 var omsetningen til Wal-Mart større enn bruttonasjonalproduktet til de fleste land, deriblant Sverige ? IKEAs hjemland. Wal-Marts hær av 7 100 giganttrailere er på farten døgnet rundt til 5000 kjøpesentre på kloden. I gjennomsnitt er prisene 14 prosent lavere enn hos konkurrentene. Men til hvilken pris? Og skjuler det seg ikke en utbytting av 3.verdens leverandører bak «de laveste prisene på markedet»? Kundenes innbitte streben etter å spare penger bidrar til å gjøre arbeidstakerne fattigere ? også kundene selv. Wal-Mart presser stadig ned lønningene. Slike hurtig voksende allianser mellom kjøpesenter og kunder sprer seg nå over hele verden.

«From rags to riches» – fra filler til formue. Slik lyder den rituelle definisjonen av «den amerikanske drømmen» om sosial mobilitet. En forestilling som krever en konstant strøm av suksesshistorier for at den kollektive illusjonen skal leve videre. For eksempel historien om John D. Rockefeller, en ubetydelig regnskapsfører fra Cleveland som i en alder av 31 år var sjef for det mektigste oljeselskapet i verden. Eller Steve Jobs, som avbrøt universitetsstudiene for å starte selskapet Apple i garasjen sin. Den unge californieren var milliardær før han fylte 30.

Nå er turen kommet til Wal-Mart, men målestokken er enda større. Det begynte med en liten butikk i Bentonville i Arkansas, en av de fattigste delstatene i USA. I dag er Wal-Mart en kjede av «hypermarkeder» som både er det største selskapet i verden – det gikk forbi ExxonMobil i 2003 – med en omsetning i nærheten av 310 milliarder dollar i 2005, og den største private arbeidsgiveren. Fire av sønnene i eierfamilien er blant de ti rikeste menneskene i verden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Terror som underholdning

Default thumbnail
Neste sak

Til venstre, der hjertet sitter

Andre saker om USA

Angrepsmaskinen

Da Bernie Sanders begynte å seile opp som favoritt til å vinne Demokratenes nominasjonsvalg steg panikken

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.