Verdens største bedrift

Wal-Marts omsetning i fjor på over 2100 milliarder kroner og 1 300 000 ansatte gjør det til verdens største konsern. Allerede i 2001 var omsetningen til Wal-Mart større enn bruttonasjonalproduktet til de fleste land. Selskapets hær av 7 100 giganttrailere er på farten døgnet rundt til 5000 kjøpesentre på kloden.

januar 2006

«From rags to riches» – fra filler til formue. Slik lyder den rituelle definisjonen av «den amerikanske drømmen» om sosial mobilitet. En forestilling som krever en konstant strøm av suksesshistorier for at den kollektive illusjonen skal leve videre. For eksempel historien om John D. Rockefeller, en ubetydelig regnskapsfører fra Cleveland som i en alder av 31 år var sjef for det mektigste oljeselskapet i verden. Eller Steve Jobs, som avbrøt universitetsstudiene for å starte selskapet Apple i garasjen sin. Den unge californieren var milliardær før han fylte 30.

Nå er turen kommet til Wal-Mart, men målestokken er enda større. Det begynte med en liten butikk i Bentonville i Arkansas, en av de fattigste delstatene i USA. I dag er Wal-Mart en kjede av «hypermarkeder» som både er det største selskapet i verden – det gikk forbi ExxonMobil i 2003 – med en omsetning i nærheten av 310 milliarder dollar i 2005, og den største private arbeidsgiveren. Fire av sønnene i eierfamilien er blant de ti rikeste menneskene i verden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal