Kapitalismen på anklagebenken

Kan tre bøker om kapitalisme antyde en mer fornuftig en? En illusjon som må oppklares er i det minste at kapitalismen er selvregulerende.

Bøker med tilsiktete skandalepregede titler om kapitalismens framtid, skrevet av forfattere som har eller har hatt en viss innflytelse innen næringslivet, selger som varmt hvetebrød.

Claude Bébéar, styreformann i selskapet Axa, kastet seg inn i dansen i 2003 og fulgte opp med minst tre utgivelser i 2005. Grunnen til at dette skjer er at man ikke lenger ønsker at det kun er de antiliberale og alterglobalistenes stemmer som er førende i pressens kommentarer. Disse siteres sjelden og sitater fra forskere blir omstendelig anonymisert. Det er dessuten viktig å vise at man også er bevisst systemets feil og mangler, og samtidig har evnen til å fremme løsninger i kraft av å være «insiders». Til slutt er det bekymringen – en variabel sådan – for overlevelsesevnen til den globaliserte kapitalismen som forfatterne gir uttrykk for. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal