Kontroversielle kunnskapsvåpen

Manglende kulturkunnskaper har gitt ekstra USA store problemer i Irak og Afghanistan. Nå ønsker de å bøte på skaden og innrullerer antropologer blant soldatene. Dermed risikerer antropologene å bli stridende parter i USAs kriger.

Den amerikanske hæren har kjørt seg fast i Irak og Afghanistan. For å overkomme sin egen manglende kulturell forståelse som har kostet tusener av menneskeliv, både blant militærpersonell og sivilbefolkningen i de to landene, har den amerikanske hæren nå tatt i bruk antropologer.

Ingen er i tvil om at det amerikanske militæret har et stort behov for hjelp i sin forståelse av den islamske verden. Likevel er det mange antropologer som kommer med kraftig kritikk mot at deres kolleger samarbeider med militæret – spesielt i direkte kamphandlinger. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Abidjan vil leve igjen

Default thumbnail
Neste sak

De levende døde vender tilbake

Andre saker om Krig

0 kr 0