Brorskapets «ryddige overgang»

I slutten av februar bestemte Det muslimske brorskapet seg for å dannet Partiet for frihet og rettferdighet. Dermed har de fått en politiske gren som kan få stor innflytelse på Egypts politikk, men ikke nødvendigvis i islamistisk retning.

mars 2011

I strid med de fleste spådommer var det en hovedsakelig sekulær og demokratisk koalisjon av krefter – partier, organisasjoner, internett-brukere – som startet og gjennomførte opprøret i Egypt. Muslimske organisasjoner og enkeltmedlemmer av disse deltok i bevegelsen, men på like fot med grupperinger av marginal betydning før opprøret startet. Og grupper som hadde mer til felles med de østeuropeiske dissidentene i 1989 enn med massepartier eller revolusjonære fortropper, som tradisjonelt har vært sentrale aktører i sosiale revolusjoner.

Også under opprøret i Tunisia lå den islamistiske bevegelsen lavt, noe som i stor grad skyldes den brutale undertrykkingen som har lammet partiet Ennahda. I Egypt har imidlertid Det muslimske brorskapet vært tolerert av militærregimet. Paradoksalt nok var det denne statusen som fikk det til å vegre seg mot å fronte revolusjonen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal