Brorskapets «ryddige overgang»

I slutten av februar bestemte Det muslimske brorskapet seg for å dannet Partiet for frihet og rettferdighet. Dermed har de fått en politiske gren som kan få stor innflytelse på Egypts politikk, men ikke nødvendigvis i islamistisk retning.

I slutten av februar bestemte Det muslimske brorskapet seg for å dannet Partiet for frihet og rettferdighet. Dermed har de fått en politiske gren som kan få stor innflytelse på Egypts politikk, men ikke nødvendigvis i islamistisk retning.

I strid med de fleste spådommer var det en hovedsakelig sekulær og demokratisk koalisjon av krefter – partier, organisasjoner, internett-brukere – som startet og gjennomførte opprøret i Egypt. Muslimske organisasjoner og enkeltmedlemmer av disse deltok i bevegelsen, men på like fot med grupperinger av marginal betydning før opprøret startet. Og grupper som hadde mer til felles med de østeuropeiske dissidentene i 1989 enn med massepartier eller revolusjonære fortropper, som tradisjonelt har vært sentrale aktører i sosiale revolusjoner.

Også under opprøret i Tunisia lå den islamistiske bevegelsen lavt, noe som i stor grad skyldes den brutale undertrykkingen som har lammet partiet Ennahda. I Egypt har imidlertid Det muslimske brorskapet vært tolerert av militærregimet. Paradoksalt nok var det denne statusen som fikk det til å vegre seg mot å fronte revolusjonen. (…)

Default thumbnail
Forrige sak

Miraklet på Tahrir-plassen

Default thumbnail
Neste sak

Hæren, folket og diktatorene

Andre saker om Egypt

Dyrtid

Med underkuede medier, en ikke-eksisterende opposisjon og borgerkrigene i Libya, Syria og Irak som skremsel, synes

Døden på Nilen

I juli avsatte den egyptiske hæren en folkevalgt president med støtte fra den harde kjernen av

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.