Egypt

Brorskapets «ryddige overgang»

I slutten av februar bestemte Det muslimske brorskapet seg for å dannet Partiet for frihet og rettferdighet. Dermed har de fått en politiske gren som kan få stor innflytelse på Egypts politikk, men ikke nødvendigvis i islamistisk retning.

Posted on

I strid med de fleste spådommer var det en hovedsakelig sekulær og demokratisk koalisjon av krefter – partier, organisasjoner, internett-brukere – som startet og gjennomførte opprøret i Egypt. Muslimske organisasjoner og enkeltmedlemmer av disse deltok i bevegelsen, men på like fot med grupperinger av marginal betydning før opprøret startet. Og grupper som hadde mer til felles med de østeuropeiske dissidentene i 1989 enn med massepartier eller revolusjonære fortropper, som tradisjonelt har vært sentrale aktører i sosiale revolusjoner.

Også under opprøret i Tunisia lå den islamistiske bevegelsen lavt, noe som i stor grad skyldes den brutale undertrykkingen som har lammet partiet Ennahda. I Egypt har imidlertid Det muslimske brorskapet vært tolerert av militærregimet. Paradoksalt nok var det denne statusen som fikk det til å vegre seg mot å fronte revolusjonen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver