Grænseoverskridende!

170 minutter i selskab med Richard Kerns værker er en vandring ind i menneskelivets dystre og bestialske sider.I dag er Richard Kern nok bedst kendt som fotograf. Især Kerns portrætter af nøgne kvinder har efterladt varige indtryk, hvilket blandt andet skyldes, at Kern ofte bruger modeller, der ikke kun er smukke men også har en skævhed og noget aparte over sig, ligesom han ofte fotograferer mennesker i situationer, der ikke i udgangspunkt er smukke eller elegante, såsom et toiletbesøg. Men tilbage i 1980-erne var Kern primært videokunstner og filmmager og som sådan en væsentlig del af den usammenhængende og fragmentariske gruppering, der på et tidspunkt fik betegnelsen Cinema of Transgression. At være transgressiv er at overtræde en grænse eller en lovmæssighed. Uden grænser ville transgression miste sin mening som begreb. Når vi kan tale om transgressivitet indenfor eksempelvis film skyldes det, at der er nogle normer, noget der er normalt og udbredt, som derved kan overskrides tematisk, etisk eller stilistisk. Og i det essay, som Nick Zedd forfattede og som kom til at stå som et art manifest for bevægelsen hed det da også, at film skulle være: «et direkte angreb på ethvert kendt værdisystem […] enhver film der ikke chokerer er ikke værd at se på.»


Sort menneskesyn

Nu kan vi selv få syn for sagen med udgivelsen af en 170 minutters samling af Richard Kerns film fra perioden 1984 til 1993. Filmene spænder over alt fra musikvideoen til Sonic Youth-nummeret «Death Valley 69» til mere narrative værker som «You Killed Me First», hvori en teenagerdatter udfører et radikalt og makabert opgør mod sine forældre. Formmæssigt spænder værkerne fra det grafiske og surreelle med snurrende billedsekvenser som en slags filmisk grammofonplade til det eksplicit voldelige og stærkt seksuelle. I «The Bitches» (1992) udfører to kvinder iført strap-on-dildo således et brutalt anal samleje med en mand, der i det meste af filmen er nede på alle fire. I mange af filmene kan indlæses en tematisering af magtrelationen mellem kvinde og mand, som typisk kommer til udtryk ved seksualitet eller vold, men tematikkerne i filmene spænder bredere end som så. Dynamikken med konformitet og opgør er essentielt, ligesom filmenes dyrkelse af kroppen i alle dens afskygninger og brugsformer er centralt. I «The Sewing Circle» (1992) dokumenteres således hvordan en kvinde pierces og får sin vagina syet sammen af performancekunstneren Lisa Resurrection. Flere af filmene er fortsat stærk kost, selvom vi som medie(for)brugere har vænnet os til lidt af hvert. Man kan med lethed kritisere Kerns sorte menneskesyn og måske især objektiviseringen af kvinder, men transgressiviteten må forstås ud fra den tid, den finder sted i. Kerns film kan således også tolkes som et opgør med dels 1980-ernes karriere- og kapitalismeorientere yuppiestil, ligesom filmene kan ses som opponent til den glatte, ufarlige og ofte humoristiske amerikanske film, der dominerede det årti.

Steffen Moestrup. @ norske LMD

The films of Richard Kern er udkommet
på DVD fra Another World Entertainment.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Virvar i Mumbai

Default thumbnail
Neste sak

Temmelig langt fra

Andre saker om Film

De glemte filmpionerene

De mange kvinnelige regissørene og manusforfatterne som deltok i stumfilmens gullalder har i stor grad blitt

Spill for galleriet

Coastal Elites er en samling koronabetingede «henvendelser hjemmefra». Novellefilmene fungerer best gjennom menneskene vi møter, mer

Den sovjetiske løgn

Den sorte jord burde brødføde en hel befolkning. Det er beretningen, som det sovjetiske regime tillader

Opp av asken

Gjenoppstandelsen til den en gang konkursrammede byen Stockton i California er en prosess det sikkert er

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.