Filmisk set

Siden sidst – altså siden sidste udgave af Filmisk Set – har vi nok engang fået bekræftet, at film både kan være voldsomme følelser og cool cash – og gerne en blanding af de to.

For siden sidst har sagen mellem filmbladet Ekko og den danske producer Peter Aalbæk Jensen eskaleret. Vi omtalte sagen i klummen for et par udgaver siden, men efterfølgende er meget sket. Startskuddet til miseren skyldes en artikel i Ekko forfattet af filminstruktøren Anders Rønnow Klarlund, hvis film The Secret Society of Fine Arts vi i parentes bemærket anmeldte i oktoberudgaven af Le Monde diplomatique. Artiklen har, i modsætning til filmen, en skarp kant og er således Rønnow Klarlunds kritiske afskedssalut med den danske filmbranche, som han mener er en indgroet og lettere korrupt forsamling, og at filmselskabet Zentropa nærmest fungerer som en sekt.
I artiklen nævner Rønnow Klarlund specifikt Lars von Trier og Peter Aalbæk Jensen, der på et tidspunkt som ledere af Zentropa, opfordrede medarbejderne til at købe aktier, hvilket blandt andet Rønnow Klarlund gjorde, hvor det så senere viste sig, at disse aktier blev stort set værdiløse, alt imens von Trier og Aalbæk Jensen i følge Rønnow Klarlunds artikel blev mangemillionærer. Efter artiklens publicering truede Aalbæk Jensen med bål og brand, og han har nu også lagt sag an mod filmbladet. Dog ikke specifikt mod Rønnow Klarlunds artikel, men mod en anden artikel fra filmbladet, hvori det hævdes, at Zentropa har krævet penge fra skuespillere mod at de kunne komme til casting på filmen Klar til Optagelse. Op mod 750 skuespillere har efter sigende betalt 350 kroner for at komme til casting, hvilket altså resulterer i omkring 750 000 danske kroner, som nu belejligt nok er forsvundet ifølge Zentropa-ledelsen. Det er omtalen af denne sag, som har fået Zentropa-bossen til at hive filmbladet Ekko i retten og kræve en kvart million i erstatning for injurier. Efter sigende står filmselskabet meget svagt i denne sag, men lad os nu se.

Afslutningsvis vil jeg lige anbefale et par udgivelser til hjemmebiografen. Det gælder den særprægede instruktør Dusan Makavejevs særprægede film Montenegro, der nok foregår i Sverige, men ikke er specielt svensk i det. Handlingen er henvist til den jugoslaviske bar Zanzi Bar i udkanten af Stockholm, hvor excentriske personager plejer omgang med ludere, radiostyrede kampvogne og hjemmelavet sprit. En cocktail, der faktisk er ganske underholdende filmisk selskab. Også The Raven er et seværdigt og spændende bekendtskab. Fortællingen kredser om forfatteren Edgar Allan Poe – fint spillet af John Cusack – der bliver headhuntet som amatørdetektiv idet en seriemorder, der kopierer Poes forfattede mordmetoder, er løs i 1840’ernes Baltimore. Velspillet og stramt designet gotisk thriller. Filmen er på ingen måde intellektuelt tynget, men snarere et hektisk ridt gennem tågede gader og bloddryppende scenarier.


Steffen Moestrup. © norske LMD

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

En verden snudd på hodet

Neste sak

De ventende

Mer Film

Det blodrøde Berlin

Burhan Qurbanis hypermoderne udgave af Berlin Alexanderplatz er en frapperende, frenetisk film, der med rød kulør

Dyster, gammel framtid

Gammelfuturistiske Flukten fra New York er restaurert for nypremiere. John Carpenters dystopi fra 1980 var del

Mesterverk pågår

David Finchers Mank viser oss manusforfatteren under arbeid med Citizen Kane, som skulle bli et av

0 kr 0