Endepunktet for bobleøkonomi

Uansett om kapitalismen nærmer seg en endelig kollaps eller «bare» opplever en prosess med devalorisering og korrigering, er vi midt i en dyp krise som også vil få dramatisk innvirkning på kunstverdenen. Hvordan gjenstår å se, men vi har allerede et nokså godt førsteinntrykk med svenske Tensta Konsthalls samarbeid med auksjonshuset Bukowskis, eid av familien Lundin som også eier Lundin Petroleum, et oljeselskap anklagd for drap og nedbrenning av landsbyer i Sudan og Etiopia. Det samme oljeselskapet sponset også åpningsutstillingen på Astrup Fearnleys nye museum i Oslo.

desember 2012

Det er fristende å forstå den såkalte finanskrisen i tråd med den tyske kriseorienterte verdiformteoretikeren Robert Kurz og hans tese om modernitetens kollaps, der kapitalismen ikke bare er den evige gjenkomsten av det samme. Kurz døde nylig, men etterlot seg en rekke viktige bøker og tekster om kapitalismen som en produksjons- og dominasjonsmåte, som lar oss nytenke sosial frigjøring utenfor den gamle og den nye venstresidens rammer.1

Kurz’ hovedargument – i forlengelsen av Marx’ analyse av den kapitalistiske akkumulasjonens destruktive logikk – er at kapitalismen nærmer seg slutten. Kapitalismens egen dynamikk har ledet den inn i en kritisk fase der den fortærer sin egen substans slik kroppen fortærer seg selv i en autoimmun sykdom. Den tredje industrielle revolusjon (mikroelektronikk) har ifølge Kurz åpnet for så stor produktivitet at det ikke lenger er mulig å skape det nødvendige rommet for reell akkumulasjon.2 (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal