Innvandrere uten hjemland

Det ble skandale i Frankrike da 15 år gamle Leonarda Dibrani ble tvangsreturnert til Kosovo. Flere tusen utvandrede romfolk fra Kosovo er i dag de facto statsløse i Vest-Europa.

Den absurde og tragiske saken om Leonarda Dibrani, den 15 år gamle romjenta som ble sendt ut av Frankrike 9. oktober, har igjen rettet medienes søkelys mot Kosovo. Franske myndigheter hevder landet er «sikkert», noe som betyr at «ulovlige» innvandrere kan returneres dit. Men det fullstendig marginaliserte romfolket i Kosovo blir stadig utsatt for voldelige angrep.

Da Leonarda ankom Mitrovica fortalte hun at hun ikke kunne et ord albansk og «aldri hadde hørt om Kosovo». Dette ledet til ville spekulasjoner om familiens kompliserte ferd, men de hoppet over det viktigste, nemlig at Dibrani-familien i dag er de facto statsløse. Faren er født i Kosovo, men dro i svært ung alder til Italia, der han senere møtte sin kone, som også var rom fra Balkan. Bakenfor det administrative rotet kaster saken lys på en virkelighet for flere tusen mennesker som krigene på 90-tallet sendte ut på Europas landeveier, der de måtte finne en ny sosial identitet for å overleve. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Reklamerevolusjonen

Neste sak

Den digitale myten

Mer Migrasjon

0 kr 0