Sjakk matt for Mexicos venstreside

Mexicos president har splittet landets venstreside med omstridte reformer. 20 år etter at frihandelsavtalen Nafta ruinerte landets industri er turen kommet til energisektoren.

Mexicos president har de internasjonale mediene for sine føtter. Wall Street Journal, New York Times og Le Figaro hyller den «unge», «sjarmerende» og «moderne» Enrique Peña Nieto. I slutten av desember fikk han gjennom en grunnlovsreform som åpner energisektoren (strøm, olje og gass) for både nasjonale og utenlandske investorer – og dessuten klarte han i prosessen å splitte venstresiden.

Et lite tilbakeblikk. Etter valget i juli 2012 og det knappe nederlaget til venstrekandidaten Andrés Manuel López Obrador var det største venstrepartiet, Partido de la Revolución Democrática (PRD), rasende. Det haglet med anklager om valgjuks og kjøp av stemmer. PRDs leder, Jesús Zambrano, krevde valget annullert. Det virket som om det hadde brutt ut full krig mellom den nye presidenten og hans politiske motstandere. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Liberalistenes nagende tvil

Neste sak

Chevrons skitne hånd

Mer Mexico

Evig narkokrig

President López Obrador lovet i valgkampen å endre strategi i Mexicos mislykkede krig mot narkotikakartellene. Ingenting tyder så langt på at han vil lykkes.

Hvor er de 43?

43 forsvunne lærerstudenter har blitt et symbol for meksikanerne på et dysfunksjonelt rettsvesen og ledere som begår ugjerninger ustraffet.

Hvem styrer egentlig i Mexico?

Et år etter at Andrés Manuel López Obrador tiltrådte har meksikanerne stor tiltro til presidenten, men valgløftet om en «fjerde forvandling» stanger mot fiendtlige finansmarkeder og en truende nabo i nord.

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men veien er ennå lang før handelsmodellen fra 90-tallet er en saga blott.

Skuffende reforhandling

Etter 14 måneder med en tidvis bitter dialog ble United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) signert 1. oktober. Til de fire involverte ledernes store lettelse.

0 kr 0