Sjakk matt for Mexicos venstreside

Mexicos president har splittet landets venstreside med omstridte reformer. 20 år etter at frihandelsavtalen Nafta ruinerte landets industri er turen kommet til energisektoren.

Mexicos president har de internasjonale mediene for sine føtter. Wall Street Journal, New York Times og Le Figaro hyller den «unge», «sjarmerende» og «moderne» Enrique Peña Nieto. I slutten av desember fikk han gjennom en grunnlovsreform som åpner energisektoren (strøm, olje og gass) for både nasjonale og utenlandske investorer – og dessuten klarte han i prosessen å splitte venstresiden.

Et lite tilbakeblikk. Etter valget i juli 2012 og det knappe nederlaget til venstrekandidaten Andrés Manuel López Obrador var det største venstrepartiet, Partido de la Revolución Democrática (PRD), rasende. Det haglet med anklager om valgjuks og kjøp av stemmer. PRDs leder, Jesús Zambrano, krevde valget annullert. Det virket som om det hadde brutt ut full krig mellom den nye presidenten og hans politiske motstandere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal