Sjakk matt for Mexicos venstreside

Mexicos president har splittet landets venstreside med omstridte reformer. 20 år etter at frihandelsavtalen Nafta ruinerte landets industri er turen kommet til energisektoren.

Mexicos president har de internasjonale mediene for sine føtter. Wall Street Journal, New York Times og Le Figaro hyller den «unge», «sjarmerende» og «moderne» Enrique Peña Nieto. I slutten av desember fikk han gjennom en grunnlovsreform som åpner energisektoren (strøm, olje og gass) for både nasjonale og utenlandske investorer – og dessuten klarte han i prosessen å splitte venstresiden.

Et lite tilbakeblikk. Etter valget i juli 2012 og det knappe nederlaget til venstrekandidaten Andrés Manuel López Obrador var det største venstrepartiet, Partido de la Revolución Democrática (PRD), rasende. Det haglet med anklager om valgjuks og kjøp av stemmer. PRDs leder, Jesús Zambrano, krevde valget annullert. Det virket som om det hadde brutt ut full krig mellom den nye presidenten og hans politiske motstandere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Liberalistenes nagende tvil

Default thumbnail
Neste sak

Chevrons skitne hånd

Andre saker om Mexico

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men

0 kr 0