Fedrenes synder

Yngre generasjoner rammes av sine fedres konflikter og problemer i Israel og Palestina. Men i de nye generasjonene finnes også håpet om å bryte med fedrenes synder.

Det israelske militæret (IDF) venter sannsynligvis til vi drar før de går til aksjon. Vi er et tjuetall utenlandske gjester i flyktningleiren i Jenin på Vestbredden. Lenger oppe i gata befinner også Hamza Abu al-Haija seg. Han er den yngste sønnen til Hamas-lederen Gamal Abu al-Haij, som fikk ni livstidsdommer etter en terroraksjon som kostet ni israelere livet under den andre intifada. 22 år gamle Hamza har ikke sett sin far siden han var ti år gammel. Ifølge IDF skal Hamza ha fortsatt der hans far slapp. På min rundreise i Palestina og Israel dukker dette temaet stadig opp – at de voksne ødelegger de unges framtid.

Aksjonen var voldsom. Da de kom for å ta ham, skjøt Hamza tilbake, men alt han traff var en hund som ble sendt på ham. Da han gikk tom for ammunisjon, flyktet han ut av vinduet. Soldatene skjøt ham først i bena, for så å likvidere ham. Etter at de forsvant bar noen ubevæpnede venner bort liket, før de ble skutt og drept av israelske snikskyttere. Denne vennlige leiren, der folk ropte «velkommen!» da vi vandret rundt et par dager tidligere, blir denne lørdagsmorgenen forandret til en slagmark. Folk kaster stein og brannbomber mot inntrengerne i det palestinskkontrollerte området. Til slutt har femten palestinere skuddskader. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Fortellingen om oss selv

Default thumbnail
Neste sak

Livet eller Gud

Andre saker om Palestina

Et folk i bur

Situasjonen på Gaza blir stadig verre. I 13 år har Israel sperret palestinerne inne i den

Israels glasstak

På tross av progressive lover på 1990-tallet er israelske kvinners rettigheter og levekår truet av machokultur,

Alltid tilbake til start

Femti år etter seksdagerskrigen. På seks dager i juni 1967 erobret Israel Sinai, syriske Golan, Vestbredden,

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.