Har høyresiden forsvunnet?

Høyrepartier i Latin-Amerika prøver å tilpasse seg venstrebølgen som har sveipet over kontinentet, med å overby venstresidens sosiale politikk. Men det har ikke gitt seg utslag i urnene. I mellomtiden har næringslivet lært seg å samarbeide med venstreregjeringene.

«Det finnes ingen konservative partier i Brasil,» erklærte det brasilianske tidsskriftet Veja 11. april 2011, i en artikkel med tittelen «Den utrolige historien om landet uten høyreside». Siden 2002 har den brasilianske regjeringen, ledet av arbeiderpartiet (PT), løftet 40 millioner mennesker ut av fattigdom. Derfor ønsker ingen av landets 27 partier å identifisere seg med høyresiden. Selv de mest reaksjonære partiene har progressive navn, som «Demokratene». Men Brasil er ikke enestående.

På 90-tallet var høyrepartiene dominerende i hele Latin-Amerika, men sliter nå over hele kontinentet. Meningsmålingene i valgåret 2014 indikerer at vi burde spørre om høyresiden har forsvunnet. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Te, småkaker og gode ideer i Shangri-La

Neste sak

Overopphetet fjernvarme

Mer Latin-Amerika

Chiles konstitusjonelle problemer

Etter store demonstrasjoner har den chilenske høyreregjeringen gått med på å endre grunnloven fra diktaturets tid. Men det som framstår som en seier for protestbevegelsen, kan vise seg å bli en triumf for høyresiden.

Ikaros i Latin-Amerika

Mange latinamerikanere vil i år velge ny president eller nytt parlament. Men etter store demokratiske framskritt på 2000-tallet, opplever mange land i Latin-Amerika en ny urolig tid med autoritære tilbakeslag.

Nasjonalsymbolet som smittet Argentina

I Argentina finner du mate i alle hjem, kontorer, butikker, gater, busser og tog. Mate kan drikkes alene, men som regel deles den. Da koronapandemien nådde landet, fikk argentinerne valget: slutte med dette sentrale sosiale ritualet eller la smitten spre seg.

Bankmannen, yogien og håpet i Ecuador

7. februar skal ecuadorianerne velge sin neste president. Sittende president Lenín Moreno ble valgt som venstrekandidat, men har gjort alt for å sabotere landets venstreside. Nå håper landets høyreside at han har lykkes med det.

0 kr 0