Frihandel TTIP

Skyggespill i Brussel

EU-kommisjonen kritiseres for å være teknokratisk, ugjennomsiktig og distansert fra borgerne. For å bøte på dette har Kommisjonen invitert EU-borgerne til å si sin mening om frihandelsavtalen TTIP, men ingenting tyder på at den ønsker å lytte til dem.

Posted on

Etter måneder med hemmelige forhandlinger lovet EU-kommisjonen i slutten av mars å slutte med hemmeligholdet som omgir frihandelsavtalen Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Tiden var inne for transparens, i form av en «offentlig konsultasjon». Med en kommunikasjonskampanje på tjue språk har EU-kommisjonen oppfordret borgerne til å «si sin mening» om tolv spørsmål knyttet til avtalen på en nettside der alle kan «gjøre sin stemme hørt» fram til 6. juli.[ref] «Public consultation on modalities for investment protection and ISDS in TTIP».[/ref]

Kampanjen møtte umiddelbart kritikk fra de den skulle berolige. Kritikken dreier seg for det meste bare om ett aspekt ved TTIP: «investorbeskyttelse» og innføring av en mekanisme for tvisteløsning mellom selskaper og stater. Å si sin mening om et av spørsmålene – for eksempel «ekspropriering» – innebærer også å ta stilling til «bakgrunnsinformasjonen» EU-kommisjonen kommer med for å forsvare sine valg: introduksjoner i form av konkrete eksempler «hentet fra andre investeringsavtaler». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Frihandel

Placeholder

Dritthandel

Like sikkert som kompassnålen peker mot nord angir søppelets ferd maktforholdene i

Tysk frihandelsopprør

Kommentatorer og EU-ledere skjelte i oktober ut regionalforsamlingen i belgiske Vallonia for

Placeholder

I voldgiftens vold

Etter stor mobilisering mot den foreslåtte investor-stat-tvisteløsningen i frihandelsavtalen TTIP mellom EU

0 kr 0
Gå til Toppen