Skyggespill i Brussel

EU-kommisjonen kritiseres for å være teknokratisk, ugjennomsiktig og distansert fra borgerne. For å bøte på dette har Kommisjonen invitert EU-borgerne til å si sin mening om frihandelsavtalen TTIP, men ingenting tyder på at den ønsker å lytte til dem.

Etter måneder med hemmelige forhandlinger lovet EU-kommisjonen i slutten av mars å slutte med hemmeligholdet som omgir frihandelsavtalen Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Tiden var inne for transparens, i form av en «offentlig konsultasjon». Med en kommunikasjonskampanje på tjue språk har EU-kommisjonen oppfordret borgerne til å «si sin mening» om tolv spørsmål knyttet til avtalen på en nettside der alle kan «gjøre sin stemme hørt» fram til 6. juli.

Kampanjen møtte umiddelbart kritikk fra de den skulle berolige. Kritikken dreier seg for det meste bare om ett aspekt ved TTIP: «investorbeskyttelse» og innføring av en mekanisme for tvisteløsning mellom selskaper og stater. Å si sin mening om et av spørsmålene – for eksempel «ekspropriering» – innebærer også å ta stilling til «bakgrunnsinformasjonen» EU-kommisjonen kommer med for å forsvare sine valg: introduksjoner i form av konkrete eksempler «hentet fra andre investeringsavtaler». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Splitt og hersk

Neste sak

I kurdernes Jerusalem

Mer Frihandel

Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med

Dritthandel

Like sikkert som kompassnålen peker mot nord angir søppelets ferd maktforholdene i verden: De fattige tar

Tysk frihandelsopprør

Kommentatorer og EU-ledere skjelte i oktober ut regionalforsamlingen i belgiske Vallonia for blokkeringen av CETA-avtalen mellom

I voldgiftens vold

Etter stor mobilisering mot den foreslåtte investor-stat-tvisteløsningen i frihandelsavtalen TTIP mellom EU og USA, har EU-kommisjonen

0 kr 0