Skyggespill i Brussel

EU-kommisjonen kritiseres for å være teknokratisk, ugjennomsiktig og distansert fra borgerne. For å bøte på dette har Kommisjonen invitert EU-borgerne til å si sin mening om frihandelsavtalen TTIP, men ingenting tyder på at den ønsker å lytte til dem.

Etter måneder med hemmelige forhandlinger lovet EU-kommisjonen i slutten av mars å slutte med hemmeligholdet som omgir frihandelsavtalen Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Tiden var inne for transparens, i form av en «offentlig konsultasjon». Med en kommunikasjonskampanje på tjue språk har EU-kommisjonen oppfordret borgerne til å «si sin mening» om tolv spørsmål knyttet til avtalen på en nettside der alle kan «gjøre sin stemme hørt» fram til 6. juli.[ref] «Public consultation on modalities for investment protection and ISDS in TTIP».[/ref]

Kampanjen møtte umiddelbart kritikk fra de den skulle berolige. Kritikken dreier seg for det meste bare om ett aspekt ved TTIP: «investorbeskyttelse» og innføring av en mekanisme for tvisteløsning mellom selskaper og stater. Å si sin mening om et av spørsmålene – for eksempel «ekspropriering» – innebærer også å ta stilling til «bakgrunnsinformasjonen» EU-kommisjonen kommer med for å forsvare sine valg: introduksjoner i form av konkrete eksempler «hentet fra andre investeringsavtaler». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Splitt og hersk

Neste sak

I kurdernes Jerusalem

Andre saker om Frihandel

Default thumbnail

Dritthandel

Like sikkert som kompassnålen peker mot nord angir søppelets ferd maktforholdene i

Default thumbnail

I voldgiftens vold

Etter stor mobilisering mot den foreslåtte investor-stat-tvisteløsningen i frihandelsavtalen TTIP mellom EU

0 kr 0