Patriotenes dilemma

Fortsette «revolusjonen» eller slåss mot separatistene? De nye makthaverne i Kiev forsøker å omdirigere protestene mot de korrupte institusjonene til en patriotisk krig mot separatistene i øst og Russland. Men noen «patrioter» har ikke gitt opp kampen.

«Det blir bare kaos når alle tolker loven som de vil,» sier aktor rolig, uten at det demper spenningene på kontoret hans i Khmelnytskyj, en by med 260 000 innbyggere i hjertet av Vest-Ukraina. En sekretær ber de tjue unge mennene i svarte kjeledresser, militærstøvler og batonger i beltene om å vente tålmodig på at aktoren skal ta imot lederne deres, Jurij Lutsjuk og Ivan Kushnir.

«Vi er en offisiell organisasjon,» sier Kushnir. «Vi forsøker å overholde loven. Vi tar avstand fra vold. For øyeblikket kan du snakke med folk som oss, bedriftsledere, men hvis dette fortsetter får vi snart en arbeiderrevolusjon.» Når de to militslederne utbroderer sine klagemål, sauser de sammen mye rart. En kontorist med store briller og en overdimensjonert dress noterer alt uten å løfte hodet. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Forandringens aktører

Neste sak

Rene laken

Mer Ukraina

Ukrainas ruinerende bankreform

Siden 2014 har Ukraina avviklet over hundre banker for å bekjempe den utbredte korrupsjonen i landet. Men oppryddingen har snarere ført til en omfordeling av rikdommen innad i landets oligarki, og ruinert mange tusen småsparere.

Skuffelse i Ukraina

I desember vekket Paris-toppmøtet nytt håp om en løsning på konflikten i Donbass. Men de beskjedne resultatene antyder at Øst-Ukraina vil forbli en frossen konflikt.

Pogromene Vesten ignorerte

Antisemittismen fikk i den russiske borgerkrigen (1917–1922) fritt spillerom, spesielt i Ukraina hvor de kontrarevolusjonære styrkene var gjennomsyret av konspirasjonsteorien om jødebolsjevismen. Det hindret ikke de vesteuropeiske landene i å støtte dem.

Tvungen ukrainisering

Siden konflikten i Ukraina brøt ut i 2014 har flere lover blitt vedtatt for å svekke «aggressorens språk» i skoleverket og mediene. Nå forsvarer også den nyvalgte presidenten og mange andre russisktalende ukrainsk av patriotiske grunner.

Skuffelse over politireform

Etter at Viktor Janukovitsj ble styrtet i 2014, lovet de nye makthaverne å reformere Ukrainas korrupte politivesen. Men de har bare erstattet trafikkbetjentene, uten å gjøre noe med klanene på toppen av statsapparatet.

0 kr 0