Gudfaren i Michoacán

I havnebyen Lázaro Cárdenas på den meksikanske vestkysten, klarte narkokartellet Tempelridderne å ta fullstendig over havna og gruvedriften. Hæren måtte gripe inn for å få dem bort.

«Velkommen til Lázaro Cárdenas, en trygg havn». Det er umulig å unngå disse plakatene ved innkjørselen til denne lille byen sør i delstaten Michoacán på vestkysten av Mexico. Budskapet er et håp snarere enn en beskrivelse. Et håp om at regionen skal befris fra utryggheten som har hjemsøkt den i mange år.

Havna er omgitt av store jernforekomster og åpner ulike sjøveier for lokale handelsvarer over Stillehavet, spesielt til Kina. Lázaro Cárdenas (oppkalt etter presidenten som nasjonaliserte oljen i 1938) rår over den meksikanske vestkystens viktigste industrianlegg og flere prosjekter ligger på tegnebrettet. På starten av 2000-tallet tok Tempelridderne over havna. Kartellet herjer i hele delstaten Michoacán. I november i fjor lanserte hæren og det føderale politiet en felles operasjon for å jage dem vekk. Myndighetene har erklært seier, men innbyggerne i Lázaro Cárdenas er noe mer forsiktige. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Lethed og sorg

Neste sak

Narkostatlig terror

Mer Mexico

Evig narkokrig

President López Obrador lovet i valgkampen å endre strategi i Mexicos mislykkede krig mot narkotikakartellene. Ingenting tyder så langt på at han vil lykkes.

Hvor er de 43?

43 forsvunne lærerstudenter har blitt et symbol for meksikanerne på et dysfunksjonelt rettsvesen og ledere som begår ugjerninger ustraffet.

Hvem styrer egentlig i Mexico?

Et år etter at Andrés Manuel López Obrador tiltrådte har meksikanerne stor tiltro til presidenten, men valgløftet om en «fjerde forvandling» stanger mot fiendtlige finansmarkeder og en truende nabo i nord.

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men veien er ennå lang før handelsmodellen fra 90-tallet er en saga blott.

Skuffende reforhandling

Etter 14 måneder med en tidvis bitter dialog ble United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) signert 1. oktober. Til de fire involverte ledernes store lettelse.

0 kr 0