Gudfaren i Michoacán

I havnebyen Lázaro Cárdenas på den meksikanske vestkysten, klarte narkokartellet Tempelridderne å ta fullstendig over havna og gruvedriften. Hæren måtte gripe inn for å få dem bort.

desember 2014

«Velkommen til Lázaro Cárdenas, en trygg havn». Det er umulig å unngå disse plakatene ved innkjørselen til denne lille byen sør i delstaten Michoacán på vestkysten av Mexico. Budskapet er et håp snarere enn en beskrivelse. Et håp om at regionen skal befris fra utryggheten som har hjemsøkt den i mange år.

Havna er omgitt av store jernforekomster og åpner ulike sjøveier for lokale handelsvarer over Stillehavet, spesielt til Kina. Lázaro Cárdenas (oppkalt etter presidenten som nasjonaliserte oljen i 1938) rår over den meksikanske vestkystens viktigste industrianlegg og flere prosjekter ligger på tegnebrettet. På starten av 2000-tallet tok Tempelridderne over havna. Kartellet herjer i hele delstaten Michoacán. I november i fjor lanserte hæren og det føderale politiet en felles operasjon for å jage dem vekk. Myndighetene har erklært seier, men innbyggerne i Lázaro Cárdenas er noe mer forsiktige. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal