Mexico

Gudfaren i Michoacán

I havnebyen Lázaro Cárdenas på den meksikanske vestkysten, klarte narkokartellet Tempelridderne å ta fullstendig over havna og gruvedriften. Hæren måtte gripe inn for å få dem bort.

Posted on

«Velkommen til Lázaro Cárdenas, en trygg havn». Det er umulig å unngå disse plakatene ved innkjørselen til denne lille byen sør i delstaten Michoacán på vestkysten av Mexico. Budskapet er et håp snarere enn en beskrivelse. Et håp om at regionen skal befris fra utryggheten som har hjemsøkt den i mange år.

Havna er omgitt av store jernforekomster og åpner ulike sjøveier for lokale handelsvarer over Stillehavet, spesielt til Kina. Lázaro Cárdenas (oppkalt etter presidenten som nasjonaliserte oljen i 1938) rår over den meksikanske vestkystens viktigste industrianlegg og flere prosjekter ligger på tegnebrettet. På starten av 2000-tallet tok Tempelridderne over havna. Kartellet herjer i hele delstaten Michoacán. I november i fjor lanserte hæren og det føderale politiet en felles operasjon for å jage dem vekk. Myndighetene har erklært seier, men innbyggerne i Lázaro Cárdenas er noe mer forsiktige. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver