Gudfaren i Michoacán

I havnebyen Lázaro Cárdenas på den meksikanske vestkysten, klarte narkokartellet Tempelridderne å ta fullstendig over havna og gruvedriften. Hæren måtte gripe inn for å få dem bort.

«Velkommen til Lázaro Cárdenas, en trygg havn». Det er umulig å unngå disse plakatene ved innkjørselen til denne lille byen sør i delstaten Michoacán på vestkysten av Mexico. Budskapet er et håp snarere enn en beskrivelse. Et håp om at regionen skal befris fra utryggheten som har hjemsøkt den i mange år.

Havna er omgitt av store jernforekomster og åpner ulike sjøveier for lokale handelsvarer over Stillehavet, spesielt til Kina. Lázaro Cárdenas (oppkalt etter presidenten som nasjonaliserte oljen i 1938) rår over den meksikanske vestkystens viktigste industrianlegg og flere prosjekter ligger på tegnebrettet. På starten av 2000-tallet tok Tempelridderne over havna. Kartellet herjer i hele delstaten Michoacán. I november i fjor lanserte hæren og det føderale politiet en felles operasjon for å jage dem vekk. Myndighetene har erklært seier, men innbyggerne i Lázaro Cárdenas er noe mer forsiktige. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Lethed og sorg

Neste sak

Narkostatlig terror

Andre saker om Mexico

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men

0 kr 0