Narkostatlig terror

Etter at politiet sendte 43 studenter til et narkokartell for å bli drept, har raseriet økt blant meksikanerne. Politikerne sitter så dypt i lomma på kartellene, at landet er blitt økonomisk avhengig av narkopengene.

Når politiet arresterer 43 studenter, får dem til å forsvinne og overlater dem til et narkotikakartell for å bli drept, som en slags «lærepenge», har staten blitt en narkostat: et system der organisert kriminalitet og politisk makt er uløselig knyttet sammen.

Når den samme ordensmakten peprer studenter med maskingevær, dreper seks av dem og skader seks andre alvorlig, når de griper en av disse ungdommene, sliter huden av ansiktet hans, river ut øynene og lar ham ligge i gata til skrekk og advarsel for kameratene, blir det i tillegg klart at denne narkostaten driver med en slags terrorisme. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Gudfaren i Michoacán

Neste sak

Vekst på lånt tid

Mer Mexico

Evig narkokrig

President López Obrador lovet i valgkampen å endre strategi i Mexicos mislykkede krig mot narkotikakartellene. Ingenting tyder så langt på at han vil lykkes.

Hvor er de 43?

43 forsvunne lærerstudenter har blitt et symbol for meksikanerne på et dysfunksjonelt rettsvesen og ledere som begår ugjerninger ustraffet.

Hvem styrer egentlig i Mexico?

Et år etter at Andrés Manuel López Obrador tiltrådte har meksikanerne stor tiltro til presidenten, men valgløftet om en «fjerde forvandling» stanger mot fiendtlige finansmarkeder og en truende nabo i nord.

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men veien er ennå lang før handelsmodellen fra 90-tallet er en saga blott.

Skuffende reforhandling

Etter 14 måneder med en tidvis bitter dialog ble United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) signert 1. oktober. Til de fire involverte ledernes store lettelse.

0 kr 0