Netanyahus risikable spill

Statsminister Netanyahu har skrevet ut nyvalg 17. mars i håp om å sikre sin posisjon. Han kan raskt gå på et nederlag, men ingenting tyder på at det vil føre til noen kursendring i israelsk politikk.

mars 2015

Benjamin Netanyahu har satset høyt og framskyndt valget trass i at han har et brokete, men tilstrekkelig flertall til å holde seg ved makten til 2017. Selv om han blir gjenvalgt 17. mars, vil Likud-lederen bli sjef for en smal koalisjon av ultranasjonalister og ultraortodokse, etter at han nylig kvittet seg med ministrene fra sentrumspartiene, som var nyttige for regjeringens internasjonale støtte.

I beste fall vil Netanyahu bli – frivillig eller ei – et gissel for høyreradikale. Han kommer i så fall til å stå i spissen for en regjering verden vil ha store problemer med og som vil møte store vansker innenriks. Går han på et nederlag, må han overlate ledelsen av landet til en koalisjon mellom Arbeiderpartiet og sentrum-høyre. Dette scenariet virket usannsynlig for bare noen måneder siden, men kan ikke lenger utelukkes, selv om høyresiden fremdeles er storfavoritt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal