Ingen er immune

Konspirasjonsteoretikere er ikke irrasjonelle. Overbevisningen deres bygger på relativt ordinære resonnementer.

Hvor enig er du i følgende teorier, på en skala fra 1 = «Ikke i det hele tatt» til 7 = «Fullstendig»? 1. Aids ble bevisst skapt av de amerikanske myndighetene. 2. Apollo 8 landet aldri på månen og bildene fra månelandingen er laget av CIA. 3. Mordet på John F. Kennedy ble ikke utført av en enslig morder, men var resultatet av en større sammensvergelse. 4. Prinsesse Diana døde ikke i en trafikkulykke, hun ble drept.

Sosialpsykologer, som Pascal Egger og Adrian Bangerter som har laget denne testen,[ref] Pascal Wagner-Egger og Adrian Bangerter, «La vérité est ailleurs: corrélats de l’adhésion aux théories du complot», Revenue internationale de psychologie sociale, Grenoble, april 2007. [/ref] har i årevis forsøkt å forstå mekanismene som får folk til å tro på konspirasjonsteorier. For sosialpsykologien er disse teoriene kollektive konstruksjoner og en av den «sosiale tenkningens» uttrykksformer.[ref] I 1973 introduserte Michel-Louis Rouquette begrepet «sosial tenkning» om en «tenkning om styringen av hverdagen», det vil si om det folk er umiddelbart interesserte i, det som opptar dem og er viktig for dem (det sosialpsykologien kaller «involvering»).[/ref] Sosialpsykologene er spesielt interesserte i hva det er i våre måter å resonnere på som gjør oss tilbøyelige til å tro på og spre konspirasjonsteorier. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Gjør’e sjæl

Default thumbnail
Neste sak

Ti grunnprinsipper

Andre saker om Konspirasjonsteorier

Default thumbnail

Når fakta faller

World Trade Centers skyskrapere slutter aldri å falle på ReOpen911s årsmøte.«Hvor mange

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.