Våpen for frigjøring

De har kjempet seg til retten til å krige for sin nasjon, og vekker beundring og støtte i kampen mot IS. Men de kvinnelige soldatene er langt fra representative for kurdiske kvinners kontrastfulle situasjon.

Hun er blitt et av symbolene på kurdernes innbitte kamp mot Den islamske stat (IS). Helly Luv (hennes egentlige navn er Helan Abdulla) har laget en rekke poplåter for å styrke patriotismen. Med internasjonal suksess. Fire millioner har sett fjorårets video «Risk It All» på Youtube. Videoen blander tradisjonell dans med en rytme Beyoncé og Britney Spears ville nikket gjenkjennende til, mens hun synger om å risikere alt for Kurdistan. Den unge sangeren i miniskjørt og kampuniform er omringet av kvinnelige krigere med palestinaskjerf eller kefije, maskara, neglelakk og kalasjnikover. Videoen viser, i liket med mange av Helly Luvs andre låter, karismaen til de kvinnelige soldatene i Kurdistan. Utvilsomt bidrar videoen til å forsterke dagens interesse, og entusiasme, for de kvinnelige kurdiske krigerne.

Kurdiske ledere i alle kurdiske områder ventet ikke til kampen mot IS for å gi kvinner nøkkelstillinger, både i militæret og i politikken. Allerede i 1909 overtok Adila Khanim for sin ektemann som guvernør for Halabja og leder for Jaf, en av de største stammene i Kurdistan. Hun er i dag kjent for å ha gjeninnført lov og orden i regionen. I dag er denne historiske skikkelsen en av inspirasjonskildene for oberstene Nahida Ahmed Rachid og Ajla Hama Amin Ahmed i Bataljon 106. Denne hærstyrken med bare kvinner ble opprettet i 1996 i den irakiske byen Sulaymaniya, som styres av Kurdistans regionalregjering (KRG). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Konverter gjelden til investeringer

Neste sak

Droneøjets menneskejagt

Andre saker om Irak

Jihad og utopikrise

2000 franske fremmedkrigere har dratt til Syria og Irak, og Frankrike har opplevd flere brutale terrorangrep

Evige syndebukker

Jesidiene nøler med å dra tilbake til sine tradisjonelle områder som ble frigjort fra IS for

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.