Vår strategi

Finanskrise, økende fattigdom, diskreditert politikk burde økt oppslutningen til den europeiske venstresiden. Men den står stille nesten overalt. Derfor ser mange til Spania hvor partiet Podemos har vunnet fram med en nyskapende strategi, som partileder Pablo Iglesias presenterer her.

juli 2015

Jeg ble ikke overrasket over Tysklands holdning overfor Hellas i forhandlingene. For selv om Hellas er en svak stat, utfordrer Tsipras’ regjering åpenlyst hvordan EU opererer under tysk hegemoni. Og utfordringen samsvarer ikke med størrelsen på landet. Dessuten er Podemos nå også en aktør og en utfordrer i eurosonens fjerde største økonomi. Våre greske kamerater har fortalt oss at det ikke nødvendigvis er bra for dem at vi ligger så godt an i meningsmålingene, fordi alle resultater Syriza-regjeringen oppnår vil ses som en boost for Podemos. Så nå er målet deres ikke bare å felle den greske regjeringen, men å stenge ned muligheten for andre utfordrere, som oss. Å legge press på Syriza er også å legge press på Podemos, for å vise at det ikke finnes noe alternativ. Dette er det konstante refrenget i Spania: «Skal du stemme på Podemos? Se hva som skjer i Hellas.»

Tsipras har vært svært smart og forsøkt å skape inntrykk av et isolert Tyskland med interesser som, selv i utenrikspolitikken, ikke nødvendigvis sammenfaller med resten av Europas interesser. Det er det han har forsøkt å gjøre i Frankrike og Italia, med begrenset suksess, men også i Øst-Europa. Dermed er det ikke overraskende at Tyskland har vært så beinhard i forhandlingene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal