Putins syriske sjansespill

Putin hjelper Assad-regimet for å få større innflytelse i Midtøsten. Hvis det går som han ønsker vil Russland framstå som en fredsskaper. Men faren er stor for en ytterligere destabilisering av regionen og angrep fra IS på russisk jord.

Russiske Su-34 jagerfly på himmelen over Midtøsten og krysserraketter skutt opp fra Kaspihavet har endret styrkeforholdene på slagmarkene i Syria, i det minste på kort sikt. Den intense russiske bombingen har fått regjeringsstyrkene på offensiven igjen. Putins taktiske støtte til Bashar al-Assad kom ikke overraskende. Syria er en siste rest av russisk tilstedeværelse i Midtøsten, og et symbol på fordums storhet. Putins trofaste støtte til Assad-regimet ledet Kreml til å spille en avgjørende rolle i destrueringen av regimets kjemiske våpen sommeren 2013, for å hindre en vestlig intervensjon. Russland har motbevist de som har ment at landet er degradert til en regional makt uten interesser utenfor de tidligere sovjetområdene.


(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Luftboblene i Antarktis

Neste sak

Tre hundre tyver med doktorgrad

Andre saker om Russland

Hva vil Russland?

Utfordrer Russland Vesten for å vende oppmerksomheten bort fra interne problemer eller forsøker Kreml, sammen med

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.