Putins syriske sjansespill

Putin hjelper Assad-regimet for å få større innflytelse i Midtøsten. Hvis det går som han ønsker vil Russland framstå som en fredsskaper. Men faren er stor for en ytterligere destabilisering av regionen og angrep fra IS på russisk jord.

Russiske Su-34 jagerfly på himmelen over Midtøsten og krysserraketter skutt opp fra Kaspihavet har endret styrkeforholdene på slagmarkene i Syria, i det minste på kort sikt. Den intense russiske bombingen har fått regjeringsstyrkene på offensiven igjen. Putins taktiske støtte til Bashar al-Assad kom ikke overraskende. Syria er en siste rest av russisk tilstedeværelse i Midtøsten, og et symbol på fordums storhet. Putins trofaste støtte til Assad-regimet ledet Kreml til å spille en avgjørende rolle i destrueringen av regimets kjemiske våpen sommeren 2013, for å hindre en vestlig intervensjon. Russland har motbevist de som har ment at landet er degradert til en regional makt uten interesser utenfor de tidligere sovjetområdene.


(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0