Tre hundre tyver med doktorgrad

Dilma Rousseff ble med nød og neppe gjenvalgt i oktober i fjor. Hun har en elendig oppslutning og er overlatt til en Kongress med 28 partier som er mer opptatt av å mele sine egen kake enn å reformere et vaklevorent politisk system.

Brasil opplever en økonomisk, politisk og institusjonell krise. Etter tolv år med vekst har landet havnet i resesjon. BNP vil falle med tre prosent i år og fallet vil sannsynligvis fortsette i 2016. Arbeidsløsheten har skutt i været (nesten 8 prosent, mot 4 prosent i fjor) og inflasjonen er høy (over 9,5 prosent i år).

Under ti prosent av brasilianerne har tillit til president Dilma Rousseff, som siden i sommer har måttet tåle mange ydmykelser. I et forsøk på å roe ned opposisjonen, som krever at hun går av, aksepterte hun i august å samarbeide med den økonomiske eliten om den konservative planen «Agenda Brasil». Til ingen nytte. På anmodning fra opposisjonen innledet landets valgtribunal (TSE) to måneder senere etterforskning av finansieringen av valgkampen hennes i fjor. I kjølvannet nektet riksrevisjonen (Tribunal de Contas da União, TCU) å godkjenne statsregnskapet for året før. Den beslutningen, den første siden 1937, er i praksis en oppfordring til Kongressen om å forkaste regnskapet. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Putins syriske sjansespill

Neste sak

Virkelighetsbristen i forhandlingene

Mer Brasil

Brasils mediereligiøse kompleks

I 1989 lurte brasilianske Edir Macedo menigheten sin til å gi ham penger til å kjøpe RecordTV. Gjennom tv-kanalen har han sikret seg en betydelig politisk innflytelse, som for to år siden bidro til at Jair Bolsonaro ble landets president.

Snikende autoritarisme i Brasil

President Jair Bolsonaro gjør det meste for å undergrave demokratiet, samtidig som Brasil er at av landene som er hardest rammet av koronapandemien. George Miller snakker med André Singer, professor i statsvitenskap ved Universitetet i São Paulo, om situasjonen i Brasil.

Bolsonaros autoritære ridetur

Mens pandemien sprer seg i Brasil, benytter Jair Bolsonaro anledningen til å svekke landets demokrati. At han selv har blitt smittet av viruset, synes ikke å svekke de autoritære ambisjonene til presidenten som gjerne etteraper Mussolinis ord og framtoning.

Bolsonaros astrolog

Bak valgseieren til Jair Bolsonaro i oktober 2018 finner vi en tidligere astrolog og rabiat antikommunist som er lite kjent utenfor Brasil.

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen til jordbruksgigantene møter motstand i Brasil. For det er ikke første gang stormakter lufter tanker om å ta kontroll over Amazonas.

0 kr 0