Idrett som diplomatisk våpen

Siden Kosovo erklærte seg uavhengig i 2008 har den korrupsjonsbefengte enklaven slitt med å få internasjonal anerkjennelse. Nå forsøker Kosovo å bruke idrett som inngangsbillett til verdenssamfunnet.

Bare rundt hundre land har anerkjent staten Kosovo, som dermed kan se langt etter medlemskap i FN. Selv i EU nekter fem land å anerkjenne uavhengigheten eller midlene landet har brukt for å bli uavhengig. I november ble Kosovos søknad om medlemskap i Unesco avslått, da søknaden ikke fikk støtte fra to tredjedeler av medlemslandene. Derimot ble Kosovo uten store problemer tatt opp i Den internasjonale olympiske komité (IOC) i desember 2014. Kosovos ledere satser derfor på idrett som veien til anerkjennelse. I idrettsforbundene i Kosovo står to holdninger mot hverandre, og de som benekter den politiske bruken av idretten avdekker iblant langt mer enn de som innrømmer det.


(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0