Amma og klemmeriket

Hedret av FN, invitert av paven, hyllet av medier verden over. Den indiske guruen Amma tiltrekker seg store folkemengder, inspirerer kunstnere og omgås verdensledere – alt på grunn av sine masseklemmer.

november 2016

Røkelse stiger til værs. Indiske musikere synger hypnotiske, åndelige sanger. Over hodene henger et enormt banner med store bokstaver: «Omfavn verden». Den internasjonale organisasjon Embracing the World (ETW) er mest kjent for sin religiøse leder, Mata Amritanandamayi, bedre kjent som Amma – «mamma» på indisk. Under de årvåkne øynene til hennes skumle livvakter med walkietalkier sitter Amma, kledd i en plettfri sari, i lotusstilling på en liten trone som hennes ekstatiske tilhengere klynger seg til. I midten av konsertsalen Zenith Oméga i Toulon venter flere tusen tålmodig på å slepe seg på kne de siste meterne mot barmen til guruen fra den indiske delstaten Kerala. Alle er kommet hit for å få darshan, Ammas klem som er blitt symbolet for organisasjonen hennes. Organisasjonen hevder å ha over 36 millioner klemmende tilhengere verden over.

Scenen utspilte seg i Frankrike i november i fjor, hvor «den guddommelige mor» har vært hvert år siden 1987 som del av sin verdensturné. Folk møter også opp i hopetall i Spania, Tyskland, Sveits, Nederland, Finland, Italia, Storbritannia, Israel og Nord-Amerika. I juni og juli var «Amma Tour» innom Seattle, San Ramon, Los Angeles, Santa Fe, Dallas, Chicago, New York, Boston og Washington, før turneen fortsatte til Toronto og Tokyo. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal