Fra en demonstrasjon i Barcelona 1. juni 2013. Foto: Demotix, Matthias Oesterle/Scanpix.
Kommentar Politisk polarisering

Sentrumsekstremistenes ragnarokk

Etter ti måneder med politisk stillstand bestemte det spanske sosialistpartiet PSOE seg i oktober for å la konservative Mariano Rajoy danne ny regjering. Beslutningen viser en politisk elite som er mest opptatt av å bevare status quo, mener Podemos’ Miguel Urban.

Posted on

Europeisk politikk opplever for tiden en periode med polariseringer. Det er ingen tilfeldighet, men en reaksjon på at det nyliberale prosjektet er blitt radikalisert etter finanskrisen i 2008: brutal vekst i ulikheter, raskere nedriving av velferdsstaten, forvisning av millioner av arbeidere fra det som inntil nylig gjorde dem til fullverdige samfunnsborgere: arbeidet. En rekke økonomiske og sosiale sjokk har rystet partilojaliteten, vraket fortidens konsensus og skapt endringer det er vanskelig å spå utfallet av.

Hvorfor polariseringer, i flertall? Fordi selv om de som oftest er et resultat av fenomener knyttet til europeisk politikk (som sparepolitikken og flyktningproblemet) kommer de til uttrykk i nasjonale konflikter og varierer fra det ene landet til det andre. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver