Sentrumsekstremistenes ragnarokk

Etter ti måneder med politisk stillstand bestemte det spanske sosialistpartiet PSOE seg i oktober for å la konservative Mariano Rajoy danne ny regjering. Beslutningen viser en politisk elite som er mest opptatt av å bevare status quo, mener Podemos’ Miguel Urban.

Europeisk politikk opplever for tiden en periode med polariseringer. Det er ingen tilfeldighet, men en reaksjon på at det nyliberale prosjektet er blitt radikalisert etter finanskrisen i 2008: brutal vekst i ulikheter, raskere nedriving av velferdsstaten, forvisning av millioner av arbeidere fra det som inntil nylig gjorde dem til fullverdige samfunnsborgere: arbeidet. En rekke økonomiske og sosiale sjokk har rystet partilojaliteten, vraket fortidens konsensus og skapt endringer det er vanskelig å spå utfallet av.

Hvorfor polariseringer, i flertall? Fordi selv om de som oftest er et resultat av fenomener knyttet til europeisk politikk (som sparepolitikken og flyktningproblemet) kommer de til uttrykk i nasjonale konflikter og varierer fra det ene landet til det andre. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Løgner, latskap og avpolitisering

Neste sak

Døve ører

Mer Kommentar

Etter pandemien

Åpenbart må fossil energi skrotes for å unngå en løpsk global oppvarming, men miljøkrisen krever noe annet enn bare en grønn New Deal.

Fra bedøvende konsensus til lukrativ dissens

Den gylne middelvei selger ikke lenger. Tidligere levde den moderate pressen av annonseinntekter og forsøkte å nå ut så bredt som mulig. Nå må mediene kapre et mer engasjert og kravstort publikum.

Avtalen i Samara

Koronaepidemien tvinger brutalt på oss erkjennelsen av at den klassiske definisjonen av samfunnet – som menneskene seg imellom – ikke lenger gir mening.

Filmisk dagbog fra en tid med virus

Film, tv-serier og andre værker fra fiktionens verden kommer os konstant i møde i denne tid. De lægger sig som et ekstra lag over en virkelighed, der pludselig synes skræmmende fiktionaliseret.

La hundre WikiLeaks blomstre

Julian Assange har ikke spionert på folket for de som sitter med makten, han har spionert på de med makten for folket. Det er grunnen til at bare vi, folket, kan hjelpe ham nå.

0 kr 0