Sentrumsekstremistenes ragnarokk

Etter ti måneder med politisk stillstand bestemte det spanske sosialistpartiet PSOE seg i oktober for å la konservative Mariano Rajoy danne ny regjering. Beslutningen viser en politisk elite som er mest opptatt av å bevare status quo, mener Podemos’ Miguel Urban.

Europeisk politikk opplever for tiden en periode med polariseringer. Det er ingen tilfeldighet, men en reaksjon på at det nyliberale prosjektet er blitt radikalisert etter finanskrisen i 2008: brutal vekst i ulikheter, raskere nedriving av velferdsstaten, forvisning av millioner av arbeidere fra det som inntil nylig gjorde dem til fullverdige samfunnsborgere: arbeidet. En rekke økonomiske og sosiale sjokk har rystet partilojaliteten, vraket fortidens konsensus og skapt endringer det er vanskelig å spå utfallet av.

Hvorfor polariseringer, i flertall? Fordi selv om de som oftest er et resultat av fenomener knyttet til europeisk politikk (som sparepolitikken og flyktningproblemet) kommer de til uttrykk i nasjonale konflikter og varierer fra det ene landet til det andre. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Løgner, latskap og avpolitisering

Default thumbnail
Neste sak

Døve ører

Andre saker om Kommentar

Avtalen i Samara

Koronaepidemien tvinger brutalt på oss erkjennelsen av at den klassiske definisjonen av samfunnet – som menneskene

Begge er verst

Det er et trist tegn på dagens leie tilstand at når vi blir konfrontert med et

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.