Sentrumsekstremistenes ragnarokk

Etter ti måneder med politisk stillstand bestemte det spanske sosialistpartiet PSOE seg i oktober for å la konservative Mariano Rajoy danne ny regjering. Beslutningen viser en politisk elite som er mest opptatt av å bevare status quo, mener Podemos’ Miguel Urban.

november 2016
Fra en demonstrasjon i Barcelona 1. juni 2013. Foto: Demotix, Matthias Oesterle/Scanpix.

Europeisk politikk opplever for tiden en periode med polariseringer. Det er ingen tilfeldighet, men en reaksjon på at det nyliberale prosjektet er blitt radikalisert etter finanskrisen i 2008: brutal vekst i ulikheter, raskere nedriving av velferdsstaten, forvisning av millioner av arbeidere fra det som inntil nylig gjorde dem til fullverdige samfunnsborgere: arbeidet. En rekke økonomiske og sosiale sjokk har rystet partilojaliteten, vraket fortidens konsensus og skapt endringer det er vanskelig å spå utfallet av.

Hvorfor polariseringer, i flertall? Fordi selv om de som oftest er et resultat av fenomener knyttet til europeisk politikk (som sparepolitikken og flyktningproblemet) kommer de til uttrykk i nasjonale konflikter og varierer fra det ene landet til det andre. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal