En ukrainsk soldat i restene av en ødelagt fabrikk etter kamper mot prorussiske separatister i Avdiivka, Donetsk, 31. mars. Foto: ANATOLII STEPANOV, AFP / NTB SCANPIX
Ukraina Donetsk

Donbass lærer seg å leve uten Kiev

Tre år etter konflikten mellom Kiev og utbryterregionen Donbass er fortsatt ingen løsning i sikte, mens hverdagen vender tilbake i et stadig mer uavhengig Donetsk.

Posted on

«De skjøt på blokka natt til 4. februar. Vi gjenåpnet butikken denne uka, den 20.» Godt pakket inn i skjerf og kåpe viser selgeren ødeleggelsene den ukrainske hæren har forårsaket, før hun går for å ta seg av kundene. Butikken hennes fikk vinduene blåst inn av eksplosjonene. Som ellers i utkanten av byen Donetsk, er bydelen Kievskij merket av konflikten mellom Kiev og separatistene i Donbass, som uoffisielt støttes av Russland. Sprengte bygg og flenger i fasadene viser intensiteten til en krig som har krevd nær ti tusen liv siden april 2014.

«Inntil nylig trodde jeg ikke at vår egen hær ville skyte på oss!» sier Sacha i Donetsk og baner vei mellom kratrene langs gatene i bydelen. Hver side teller sine døde, mens utsiktene til at de selverklærte folkerepublikkene Donetsk (DNR) og Lugansk (LNR) skal vende tilbake til Kiev blir stadig fjernere, til tross for at det er hovedmålet for Minsk-avtalen fra februar 2015. Hverdagen er i ferd med å vende tilbake til normalen i separatistområdene takket være økonomisk innsprøyting fra Russland og voksende avstand til Ukrainas hovedstad. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Ukraina

EUs ildprøve i Ukraina

Klarer EU å være en selvstendig utenrikspolitisk aktør? Vestlige ledere boikottet Russlands

0 kr 0
Gå til Toppen