Donbass lærer seg å leve uten Kiev

Tre år etter konflikten mellom Kiev og utbryterregionen Donbass er fortsatt ingen løsning i sikte, mens hverdagen vender tilbake i et stadig mer uavhengig Donetsk.

«De skjøt på blokka natt til 4. februar. Vi gjenåpnet butikken denne uka, den 20.» Godt pakket inn i skjerf og kåpe viser selgeren ødeleggelsene den ukrainske hæren har forårsaket, før hun går for å ta seg av kundene. Butikken hennes fikk vinduene blåst inn av eksplosjonene. Som ellers i utkanten av byen Donetsk, er bydelen Kievskij merket av konflikten mellom Kiev og separatistene i Donbass, som uoffisielt støttes av Russland. Sprengte bygg og flenger i fasadene viser intensiteten til en krig som har krevd nær ti tusen liv siden april 2014.

«Inntil nylig trodde jeg ikke at vår egen hær ville skyte på oss!» sier Sacha i Donetsk og baner vei mellom kratrene langs gatene i bydelen. Hver side teller sine døde, mens utsiktene til at de selverklærte folkerepublikkene Donetsk (DNR) og Lugansk (LNR) skal vende tilbake til Kiev blir stadig fjernere, til tross for at det er hovedmålet for Minsk-avtalen fra februar 2015. Hverdagen er i ferd med å vende tilbake til normalen i separatistområdene takket være økonomisk innsprøyting fra Russland og voksende avstand til Ukrainas hovedstad. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Front nationals økonomiske tungetale

Neste sak

Vi savner jorden

Mer Ukraina

Skuffelse i Ukraina

I desember vekket Paris-toppmøtet nytt håp om en løsning på konflikten i Donbass. Men de beskjedne

Pogromene Vesten ignorerte

Antisemittismen fikk i den russiske borgerkrigen (1917–1922) fritt spillerom, spesielt i Ukraina hvor de kontrarevolusjonære styrkene

0 kr 0