Filmisk set – mai

Filmfestivalen i Cannes står for døren. Trods streamingtjenesternes fremmarch, online-festivaler og virtuelle filmfællesskaber tilbyder festivalen i Cannes stadig et væsentlig indspark i filmens verden. Når man fjerner alle lagene af glamour, rosévin og røde løbere, kan vi fortsat få øje på mange af de værker og de strømninger, der tegner filmkunsten i disse år.

Da filmudvalget blev præsenteret i april, blev det for en stund tilsidesat grundet en diskussion om festivalens plakat. Sagen var nemlig den, at plakatdesigneren havde retoucheret et ældre fotografi af skuespillerinden Claudia Cardinale på en sådan måde, at hendes lår og hendes talje var blevet gjort tyndere. Den slags må man ikke, i al fald ikke i følge de feministiske debattørrer, der mente, at det var krænkende, ikke kun overfor Cardinale, men overfor kvinder generelt, der nok engang skulle udsættes for mandens blik og tilpasses et tidstypisk skønhedsideal. Miseren falder ind i hvad vi næsten kan kalde en tradition for sexistisk og kønsdiskrimerende ageren i Cannes. Vi så det således også forrige år i form af den såkaldte high heel-gate, hvor en række kvinder blev nægtet adgang til den røde løber, fordi de ikke havde høje hæle på. På den måde er festivalarrangørene egentlig selv skyld i, at opmærksomheden på selve filmene bliver udfordret. Men lad os nu vende blikket mod filmene og glemme festivalens uheldige opførsel for en stund. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Hinsides tragedie og farse

Neste sak

Det lille opgør midt i det store

Mer Filmisk set

Filmisk set – juli

To værker udøver filmtennis på hver sin facon. Det er næsten to forskellige sportsgrene, de får frembragt.

Filmisk set – juni

Det blev heller ikke til en kvindelig vinder i år, da japanske Kore-Eda Hirokazu modtog De Gyldne Palmer for filmen Shoplifters.

Filmisk set – mai

I A Way Out er det dynamikken mellem brødrene, der således både sikrer spillet en karakterudvikling, der nærmere sig nogle af de bedre film indenfor genren.

Filmisk set – april

Der findes film, hvor hverken fortælling, karakter eller for den sags skyld stilistiske træk er det centrale, men hvor selve overfladen bliver et omdrejningspunkt.

Filmisk set – mars

For nylig så jeg filmen Room(2015) af Lenny Abrahamson, og det slog mig, hvor meget af filmens attraktion, der er placeret i brugen af dens snævre loca-tion. For de uindviede kan jeg berette, at Room er fortællingen om en mor, der sammen med sin søn gennem en længere årrække er indespærret i et lille skur. Filmen er baseret på en bog af den canadiske forfatter Emma Donoghue og trækker naturligvis også på lignende hændelser i virkeligheden, såsom Fritzl-sagen, hvor en datter blev holdt fanget af sin far gennem 24 år eller sagen om østrigske Natascha Kampusch, der blev kidnappet og holdt indespærret i otte år i et garagerum, der målte 3x4 meter.

0 kr 0