Mellom ideologi og pragmatisme

Filippinene ser mot Kina med president Dutertes nye utenrikspolitikk, men blir møtt med kritikk i hjemlandet.

Under sitt statsbesøk i Kina i oktober annonserte den filippinske presidenten Rodrigo Duterte en ny utenrikspolitikk: «Jeg har omstilt meg til Kinas ideologiske strømning og kanskje vil jeg også dra til Russland og snakke med Putin og si til ham at det er oss tre mot resten av verden – Kina, Filippinene og Russland. Det er den eneste veien.»

Den oppsiktsvekkende uttalelsen sjokkerte mange. Ville Duterte bryte Filippinenes særegne forhold til den tidligere kolonimakten USA (1898–1946), som fortsatt er landets viktigste økonomiske og militære partner? Eller forsøkte han å bedre forholdet til Kina etter striden om Sørkinahavet, hvor Den faste voldgiftsdomstolen i Haag dømte i Filippinenes favør i juli i fjor? En seier han ikke nevnte under statsbesøket. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Tyrkias forhold til verden

Neste sak

På et blunk

Mer Filippinene

Déjà vu i Bangsamoro

Etter fire tiår med borgerkriger som har krevd 160 000 menneskeliv har regionen Bangsamoro sør i Filippinene fått et eget parlament, indre selvstyre og større ressurser. Men selvstyret vekker foreløpig like mye håp som tvil.

Forbrytelse og reform

Rodrigo Dutertes dødelige narkokampanje har fått mye internasjonal oppmerksomhet og dekket over de mange sosiale, økonomiske og politiske reformene Filippinenes nye president forsøker å gjennomføre.

De fattiges jord til høystbydende

Med stigende matvarepriser blir jord stadig mer attraktiv. På Filippinene blir jord som har blitt dyrket i generasjoner erklært «uproduktiv» og solgt til utenlandske investorer.

Ensom bokser mot det filippinske oligarkiet

Oppildnet av sin verdensmestertittel i mellomvekt har bokseren Manny Pacquiao forsøkt å slå seg opp i politikken. Men løftet hans om å slå knockout på fattigdommen viser seg langt vanskeligere i politikken enn i ringen.

– Verre enn Marcos

I november var hele verden vitne til et mislykket kuppforsøk i Manila. Da panservognen inntok hotellet mytteristene oppholdt seg på, viste regimet på Filippinene seg nok en gang fra sin brutale side. President Gloria Arroyo lovet å gjøre Filippinene til et av verdens fremste land, da hun ble valg i 2001. For å tiltrekke seg utenlandsk kapital tilbys både land og føyelig arbeidskraft. Fagbevegelsens og urbefolkningens protester mot raseringen av arbeidernes rettsvern og miljøødeleggelser blir møtt med vold, forsvinninger og henrettelser. Siden 2001 har det blitt registrert mer enn 900 utenomrettslige henrettelser. Og protestene øker for hver dag som går, i takt med at den ultraliberalistiske politikken dømmer stadig større deler av befolkningen til fattigdom og analfabetisme.

0 kr 0