Mellom ideologi og pragmatisme

Filippinene ser mot Kina med president Dutertes nye utenrikspolitikk, men blir møtt med kritikk i hjemlandet.

Under sitt statsbesøk i Kina i oktober annonserte den filippinske presidenten Rodrigo Duterte en ny utenrikspolitikk: «Jeg har omstilt meg til Kinas ideologiske strømning og kanskje vil jeg også dra til Russland og snakke med Putin og si til ham at det er oss tre mot resten av verden – Kina, Filippinene og Russland. Det er den eneste veien.»[ref] «Duterte: it’s Russia, China, PH against the world», ABS-CBN.com, 20. oktober 2016.[/ref]

Den oppsiktsvekkende uttalelsen sjokkerte mange. Ville Duterte bryte Filippinenes særegne forhold til den tidligere kolonimakten USA (1898–1946), som fortsatt er landets viktigste økonomiske og militære partner? Eller forsøkte han å bedre forholdet til Kina etter striden om Sørkinahavet, hvor Den faste voldgiftsdomstolen i Haag dømte i Filippinenes favør i juli i fjor? En seier han ikke nevnte under statsbesøket. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Tyrkias forhold til verden

Neste sak

På et blunk

Andre saker om Filippinene

Forbrytelse og reform

Rodrigo Dutertes dødelige narkokampanje har fått mye internasjonal oppmerksomhet og dekket over

0 kr 0