Mellom ideologi og pragmatisme

Filippinene ser mot Kina med president Dutertes nye utenrikspolitikk, men blir møtt med kritikk i hjemlandet.

Under sitt statsbesøk i Kina i oktober annonserte den filippinske presidenten Rodrigo Duterte en ny utenrikspolitikk: «Jeg har omstilt meg til Kinas ideologiske strømning og kanskje vil jeg også dra til Russland og snakke med Putin og si til ham at det er oss tre mot resten av verden – Kina, Filippinene og Russland. Det er den eneste veien.»

Den oppsiktsvekkende uttalelsen sjokkerte mange. Ville Duterte bryte Filippinenes særegne forhold til den tidligere kolonimakten USA (1898–1946), som fortsatt er landets viktigste økonomiske og militære partner? Eller forsøkte han å bedre forholdet til Kina etter striden om Sørkinahavet, hvor Den faste voldgiftsdomstolen i Haag dømte i Filippinenes favør i juli i fjor? En seier han ikke nevnte under statsbesøket. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0