Nye genverktøy tilbyr på sikt muligheten til å endre menneskearten gjennom selektering av embryo uten uønskede genetiske trekk, med fare for drastisk reduksjon av mangfold. Illustrasjon: vchal / Shutterstock.

De siste skrittene mot menneskelig seleksjon

De genetiske verktøy vi har i dag åpner for at menneskearten kan fjerne seg fra homo sapiens på få generasjoner.

Ordet eugenikk ble skapt av antropologen Francis Galton, Charles Darwins fetter, på slutten av 1800-tallet som betegnelse på «vitenskapen om forbedring av raser». Barnedrap, ekteskapskontroll, sterilisering, utrydding og abort kan snart framstå som ynkelige midler for å bedre mennesket sammenlignet med mulighetene molekylærgenetikken gir i allianse med informatikken og cellebiologien.

I det siste har vi sett et vell av komplekse genteknologier med fascinerende og skremmende muligheter bli hausset opp i mediene: «gensaksen» Crispr-Cas9 og gendrivere. Etter et kinesisk eksperiment med Crispr-teknologien i 2015, hvor man forsøkte å reparere anormale menneskeembryo, ble mange forskningsprosjekter godkjent i flere land, blant annet Storbritannia og USA. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

På randen av Russland

Neste sak

Vi er alle mutanter

Andre saker om Vitenskap

Paradoksalt placebo

Alternative behandlingsformer uten dokumentert medisinsk virkning utnytter placeboeffekten med stor suksess. Her

Default thumbnail

Genredigering

Hvordan endre et bestemt gen i det enorme DNA-molekylet? Med molekylærverktøy kalt

0 kr 0