De siste skrittene mot menneskelig seleksjon

De genetiske verktøy vi har i dag åpner for at menneskearten kan fjerne seg fra homo sapiens på få generasjoner.

juli 2017
Nye genverktøy tilbyr på sikt muligheten til å endre menneskearten gjennom selektering av embryo uten uønskede genetiske trekk, med fare for drastisk reduksjon av mangfold. Illustrasjon: vchal / Shutterstock.

Ordet eugenikk ble skapt av antropologen Francis Galton, Charles Darwins fetter, på slutten av 1800-tallet som betegnelse på «vitenskapen om forbedring av raser». Barnedrap, ekteskapskontroll, sterilisering, utrydding og abort kan snart framstå som ynkelige midler for å bedre mennesket sammenlignet med mulighetene molekylærgenetikken gir i allianse med informatikken og cellebiologien.

I det siste har vi sett et vell av komplekse genteknologier med fascinerende og skremmende muligheter bli hausset opp i mediene: «gensaksen» Crispr-Cas9 og gendrivere. Etter et kinesisk eksperiment med Crispr-teknologien i 2015, hvor man forsøkte å reparere anormale menneskeembryo, ble mange forskningsprosjekter godkjent i flere land, blant annet Storbritannia og USA. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal