Skjebnetid for det tolerante Indonesia

I mai ble guvernøren i Jakarta fengslet for blasfemi. På et bakteppe av korrupsjon og økende ulikheter truer en streng islam importert fra Saudi-Arabia landets tradisjonelt tolerante islam.

Et muslimsk par ber i Istiqlal-moskéen i Jakarta, 4. august 2012. Foto: Andreas H. / Shutterstock.

Denne varme, fuktige ettermiddagen er det nesten folketomt på loppemarkedet i gata Surabaya langs kanalen – en fredelig havn midt i Jakartas overfylte kaos av biler og motorsykler. Diky Rachma driver en liten sjappe med tradisjonelle dukker, nips og antikviteter. Han er ikke like fornøyd med den uvanlige stillheten. Sittende utenfor med en av kundene sine skjeller han ut «organisatorene» bak de store demonstrasjonene i oktober og november i fjor som har skremt bort turistene. De skyldige er ifølge ham Den islamske forsvarsfronten (FPI) og dens støttespillere. Denne militslignende ekstremistgruppen ble skapt etter at diktaturet falt i 1998. Den blir tolerert av hæren og politiet, og har klart å strekke sine tentakler inn i respektable politiske kretser.

Før lokalvalget i vår klarte FPI og søsterorganisasjonene å forene både fundamentalistiske islamister, muslimer som er alvorlig bekymret for religionens framtid og vanlige borgere som var misfornøyd med politikken til byens guvernør, Basuki Tjahaja «Ahok» Purnama, en kristen med kinesiske røtter. Ikke uten suksess: På begynnelsen av valgkampen trodde de fleste at Ahok ville få et nytt mandat, men han ble slått ned i støvlene av Anies Beswedan, som vil tiltrå i oktober. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal