Et muslimsk par ber i Istiqlal-moskéen i Jakarta, 4. august 2012. Foto: Andreas H. / Shutterstock.
Indonesia Islam

Skjebnetid for det tolerante Indonesia

I mai ble guvernøren i Jakarta fengslet for blasfemi. På et bakteppe av korrupsjon og økende ulikheter truer en streng islam importert fra Saudi-Arabia landets tradisjonelt tolerante islam.

Posted on

Denne varme, fuktige ettermiddagen er det nesten folketomt på loppemarkedet i gata Surabaya langs kanalen – en fredelig havn midt i Jakartas overfylte kaos av biler og motorsykler. Diky Rachma driver en liten sjappe med tradisjonelle dukker, nips og antikviteter. Han er ikke like fornøyd med den uvanlige stillheten. Sittende utenfor med en av kundene sine skjeller han ut «organisatorene» bak de store demonstrasjonene i oktober og november i fjor som har skremt bort turistene. De skyldige er ifølge ham Den islamske forsvarsfronten (FPI) og dens støttespillere. Denne militslignende ekstremistgruppen ble skapt etter at diktaturet falt i 1998. Den blir tolerert av hæren og politiet, og har klart å strekke sine tentakler inn i respektable politiske kretser.

Før lokalvalget i vår klarte FPI og søsterorganisasjonene å forene både fundamentalistiske islamister, muslimer som er alvorlig bekymret for religionens framtid og vanlige borgere som var misfornøyd med politikken til byens guvernør, Basuki Tjahaja «Ahok» Purnama, en kristen med kinesiske røtter. Ikke uten suksess: På begynnelsen av valgkampen trodde de fleste at Ahok ville få et nytt mandat, men han ble slått ned i støvlene av Anies Beswedan, som vil tiltrå i oktober. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Indonesia

Placeholder

Etter uavhengigheten

Øst-Timor har en tung gjenoppbygging foran seg, med store forventninger å innfri. Men

0 kr 0
Gå til Toppen