Den store omveltningen

Slik vokste den russiske revolusjonen frem.

23.–27. februar (8.–12. mars) 1917. Tekstilarbeiderne i Vyborg protesterer mot brødrasjoneringen. 150 000 arbeidere slutter seg til dem. Generalstreik. Flere hundre streikere mister livet i sammenstøt med politiet og hæren, og det oppstår opptøyer. Soldater og arbeidere tar til våpen og okkuperer strategiske steder i byen.

27. februar (12. mars). I Petrograd danner en gruppe representanter i Dumaen en provisorisk komité. I naborommet oppretter sosialistlederne et sovjet, «arbeiderråd», og kaller inn til valg av delegater i fabrikkene og hæravdelingene. De to konkurrerende organene inngår et kompromiss: Petrograd-sovjetet anerkjenner en provisorisk regjering dominert av liberalerne i Kadettpartiet, forutsatt at de gjennomfører demokratiske og sosiale reformer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0