Russland Den russiske revolusjonen

Den store omveltningen

Slik vokste den russiske revolusjonen frem.

Posted on

23.–27. februar (8.–12. mars)[ref]Før 31. januar 1918 brukte Russland den julianske kalenderen, som de katolske landene i Europa forlot på slutten av 1600-tallet til fordel for den gregorianske. Her er julianske datoer oppgitt med de gregorianske i parentes.[/ref] 1917. Tekstilarbeiderne i Vyborg protesterer mot brødrasjoneringen. 150 000 arbeidere slutter seg til dem. Generalstreik. Flere hundre streikere mister livet i sammenstøt med politiet og hæren, og det oppstår opptøyer. Soldater og arbeidere tar til våpen og okkuperer strategiske steder i byen.

27. februar (12. mars). I Petrograd danner en gruppe representanter i Dumaen en provisorisk komité. I naborommet oppretter sosialistlederne et sovjet, «arbeiderråd», og kaller inn til valg av delegater i fabrikkene og hæravdelingene. De to konkurrerende organene inngår et kompromiss: Petrograd-sovjetet anerkjenner en provisorisk regjering dominert av liberalerne i Kadettpartiet, forutsatt at de gjennomfører demokratiske og sosiale reformer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Russland

0 kr 0
Gå til Toppen