Den store omveltningen

Slik vokste den russiske revolusjonen frem.

23.–27. februar (8.–12. mars) 1917. Tekstilarbeiderne i Vyborg protesterer mot brødrasjoneringen. 150 000 arbeidere slutter seg til dem. Generalstreik. Flere hundre streikere mister livet i sammenstøt med politiet og hæren, og det oppstår opptøyer. Soldater og arbeidere tar til våpen og okkuperer strategiske steder i byen.

27. februar (12. mars). I Petrograd danner en gruppe representanter i Dumaen en provisorisk komité. I naborommet oppretter sosialistlederne et sovjet, «arbeiderråd», og kaller inn til valg av delegater i fabrikkene og hæravdelingene. De to konkurrerende organene inngår et kompromiss: Petrograd-sovjetet anerkjenner en provisorisk regjering dominert av liberalerne i Kadettpartiet, forutsatt at de gjennomfører demokratiske og sosiale reformer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Da de revolusjonære tvilte

Neste sak

Med, for eller mot folket

Mer Russland

Hva vil Russland?

Utfordrer Russland Vesten for å vende oppmerksomheten bort fra interne problemer eller forsøker Kreml, sammen med

0 kr 0