Den store omveltningen

Slik vokste den russiske revolusjonen frem.

23.–27. februar (8.–12. mars) 1917. Tekstilarbeiderne i Vyborg protesterer mot brødrasjoneringen. 150 000 arbeidere slutter seg til dem. Generalstreik. Flere hundre streikere mister livet i sammenstøt med politiet og hæren, og det oppstår opptøyer. Soldater og arbeidere tar til våpen og okkuperer strategiske steder i byen.

27. februar (12. mars). I Petrograd danner en gruppe representanter i Dumaen en provisorisk komité. I naborommet oppretter sosialistlederne et sovjet, «arbeiderråd», og kaller inn til valg av delegater i fabrikkene og hæravdelingene. De to konkurrerende organene inngår et kompromiss: Petrograd-sovjetet anerkjenner en provisorisk regjering dominert av liberalerne i Kadettpartiet, forutsatt at de gjennomfører demokratiske og sosiale reformer. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Da de revolusjonære tvilte

Neste sak

Med, for eller mot folket

Mer Russland

Mobilisering mot boligsvindel i Russland

Salg av boliger som aldri blir bygd har ruinert mange russere. Tretti år etter Sovjetunionens oppløsning ser russerne fortsatt bolig som en rettighet. Mens myndighetene forsøker å skape et velfungerende boligmarked, er russerne fortsatt skeptiske til å se bolig som en vare.

Vil Navalnyj bli profet i eget land?

Etter først å ha blitt utsatt for forgiftning, er Aleksej Navalnyj nå dømt til fengsel. Mens vestlige regjeringer krever at han må løslates og truer med nye sanksjoner, er det lite som tyder på at Kreml vil gi etter for internasjonalt press.

Russlands afrikanske comeback

Russland er tilbake i Afrika. Tidligere støttet Kreml kontinentets uavhengighetsbevegelser og kampen mot apartheid. I dag nøyer de russiske lederne seg med å fylle ordrebøkene og å sende leiesoldater.

Moskvas globale drømmer

De siste ti årene har Moskvas borgermester jobbet iherdig for å gjøre den russiske hovedstaden til en «global by» og tiltrekke seg utenlandske investorer og den kreative klasse.

Rask reaksjon, utdatert helsevesen

Russland innførte tidlig flere tiltak for å hindre spredning av koronaviruset. Men det russiske helsesystemets fortrinn, med stor sykehuskapasitet og lang erfaring med infeksjonssykdommer, dekker over dype ulikheter som vil ramme befolkningen når epidemien nå skyter fart.

0 kr 0