Den store omveltningen

Slik vokste den russiske revolusjonen frem.

23.–27. februar (8.–12. mars)[ref]Før 31. januar 1918 brukte Russland den julianske kalenderen, som de katolske landene i Europa forlot på slutten av 1600-tallet til fordel for den gregorianske. Her er julianske datoer oppgitt med de gregorianske i parentes.[/ref] 1917. Tekstilarbeiderne i Vyborg protesterer mot brødrasjoneringen. 150 000 arbeidere slutter seg til dem. Generalstreik. Flere hundre streikere mister livet i sammenstøt med politiet og hæren, og det oppstår opptøyer. Soldater og arbeidere tar til våpen og okkuperer strategiske steder i byen.

27. februar (12. mars). I Petrograd danner en gruppe representanter i Dumaen en provisorisk komité. I naborommet oppretter sosialistlederne et sovjet, «arbeiderråd», og kaller inn til valg av delegater i fabrikkene og hæravdelingene. De to konkurrerende organene inngår et kompromiss: Petrograd-sovjetet anerkjenner en provisorisk regjering dominert av liberalerne i Kadettpartiet, forutsatt at de gjennomfører demokratiske og sosiale reformer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Da de revolusjonære tvilte

Neste sak

Med, for eller mot folket

Andre saker om Russland

Hva vil Russland?

Utfordrer Russland Vesten for å vende oppmerksomheten bort fra interne problemer eller

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.