Uten horisont

Slutten på æraen med konkurrerende samfunnssyn og horisonter, der et system med konkurranse som kardinaldyd ble stående igjen uten konkurrenter, endret maktbalansen mellom samfunnsgruppene snarere enn å oppheve forskjellene.

Kollapsen til de mer og mindre brutale og undertrykkende kommunist­regimene skulle forene verden og bringe velstand til alle. Alle motsetninger skulle oppheves. Hundre år etter oktoberrevolusjonen og snart tretti år etter sammenbruddet til systemet som styrte en tredjedel av verden, er motsetningene fortsatt høyst reelle.

Slutten på æraen med konkurrerende samfunnssyn og horisonter, der et system med konkurranse som kardinaldyd ble stående igjen uten konkurrenter, endret maktbalansen mellom samfunnsgruppene snarere enn å oppheve forskjellene. Drømmene og idealene som drev fram oktoberrevolusjonen ble ikke en realitet, og frigjøringsprosjektet endte i et gigantisk statsmaskineri langt fra folket det skulle frigjøre. Samtidig utløste revolusjonen ubestridelige sosiale framskritt, mens revolusjonshåp og –frykt forskjøv styrkeforholdene innad i de vestlige samfunnene. Perioden etter oktoberrevolusjonen sammenfalt med en enestående omfordeling og sosial utjevning, med utbygging av effektive offentlige tjenester, velferds- og trygdeordninger for hele befolkningen, kollektive lønnsforhandlinger og rettigheter for arbeidstakere. «Myten om den historisk uunngåelige revolusjonen» hadde, som filosofen Simone Weil skrev i 1934, en reell innvirkning på denne utviklingen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Nye guder og gamle triks

Default thumbnail
Neste sak

En idé, en business

Andre saker om Leder

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Pengenes andre ansikt

Gjeld har de siste femti årene blitt den dominerende, høyst reelle, men samtidig metafysiske veven som

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.