Bienes budskap

Bienes død er sterkt overdrevet og hvis de utryddes vil det ikke true all matproduksjon. Men bienes kår gir et innblikk i de store farene ved drastisk omlegging av landbruket.

Allerede de første solfylte dagene før våren kommer for fullt er honningbiene (apis mellifera) ute. Arten med røtter i både Europa, Midtøsten og Afrika skiller seg fra andre sosiale og enslige bier ved at den har blitt domestisert over hele planeten med en rekke lokale varianter. Arbeiderbiene i tettpakkede klynger har vært gjennom bikubens kaldeste tid og overlevd på honningreservene. Det er da birøkteren gjør sitt første besøk for året – bare for å konstatere massedøden.

«Da jeg begynte mistet jeg fem prosent på vinteren. Nå mister jeg 30 prosent», sier Bernard Tiron som har vært birøkter i 35 år i dalen Valgaudemar i de franske Alpene. Siden 1980-tallet har dødsraten til biene skutt i været i de fleste tempererte soner i Europa, Japan, Sør-Amerika og Nord-Amerika. Den kanadiske journalisten Jean-Pierre Rogel er urolig for det han ser i hjemlandet sitt: «Dagens rate på rundt 25 prosent er eksepsjonell. Det vil bli økonomisk katastrofe om det fortsetter.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Grep om det meste

Neste sak

Definerte øvelser, friske sprell

Mer Landbruk

Myten om biosikkerhet

Hvordan stanse epidemier hos husdyr og hindre virus i å krysse artsbarrieren? Anbefalingene fra de internasjonale

En roses liv

Snittrosen, et symbol på kjærlighet og forgjengelig skjønnhet, dyrkes i tropiske strøk med billig arbeidskraft og

0 kr 0