Tidlig på våren hvert år sendes 60 prosent av den amerikanske biebestanden til vestkysten i store lastebiler for å levere betalte bestøvningstjenester. FOTO: Shutterstock.
Landbruk sprøytemidler

Bienes budskap

Bienes død er sterkt overdrevet og hvis de utryddes vil det ikke true all matproduksjon. Men bienes kår gir et innblikk i de store farene ved drastisk omlegging av landbruket.

Posted on

Allerede de første solfylte dagene før våren kommer for fullt er honningbiene (apis mellifera) ute. Arten med røtter i både Europa, Midtøsten og Afrika skiller seg fra andre sosiale og enslige bier ved at den har blitt domestisert over hele planeten med en rekke lokale varianter. Arbeiderbiene i tettpakkede klynger har vært gjennom bikubens kaldeste tid og overlevd på honningreservene. Det er da birøkteren gjør sitt første besøk for året – bare for å konstatere massedøden.

«Da jeg begynte mistet jeg fem prosent på vinteren. Nå mister jeg 30 prosent», sier Bernard Tiron som har vært birøkter i 35 år i dalen Valgaudemar i de franske Alpene. Siden 1980-tallet har dødsraten til biene skutt i været i de fleste tempererte soner i Europa, Japan, Sør-Amerika og Nord-Amerika. Den kanadiske journalisten Jean-Pierre Rogel er urolig for det han ser i hjemlandet sitt: «Dagens rate på rundt 25 prosent er eksepsjonell. Det vil bli økonomisk katastrofe om det fortsetter.»[ref] Jean-Pierre Rogel, La Crise des abeilles. Une agriculture sous influence, Multimondes, Montréal, 2017.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Landbruk

Placeholder

Betalingstjeneste

Biene er blitt en mer populær sak enn storsalamanderen og mange andre

0 kr 0
Gå til Toppen