Saudiske misforståelser

Trump raste mot Saudi-Arabia i valgkampen i 2016, men så snart han ble president inngikk han gigantiske våpenavtaler med kongedømmet, for penger det ikke har.

desember 2017
Trump og Saudi-Arabias kong Salman under en signeringsseremoni i Riyadh 20. mai 2017. Trump sa det ville bli gjort snarlige transaksjoner på til sammen 380 milliarder dollar, hvorav 110 milliarder i militærkontrakter, i det han kalte «den største våpenavtalen i USAs historie». Foto: Mandel Ngan, AFP / NTB SCANPIX

Midt i den amerikanske presidentvalgkampen i september 2016 vedtok Senatet og Representantenes hus mer eller mindre enstemmig Justice Against Sponsors of Terrorism Act (Jasta). Loven som er direkte myntet på Saudi-Arabia åpner for at amerikanske borgere kan saksøke stater som «direkte eller indirekte» har hjulpet organisasjoner som har begått «terrorhandlinger mot USA». Loven fikk høylytt støtte fra Trump som nettopp var blitt republikanernes presidentkandidat. Trump kalte det «skammelig» da president Obama uten hell forsøkte å legge ned veto mot loven – fordi den brøt med prinsippet om utenlandske staters immunitet.

Før Trump ble president dominerte tre saker hans syn på Saudi-Arabia: terrorisme (han snakket konstant om angrepene 11. september 2001 og at «15 av de 19 terroristene» hadde saudisk statsborgerskap), kongedømmets rikdom (som han mente var ufortjent), og at det var et snylterland som burde betale mer for sikkerheten USA sørget for. «Det er verdens største terrorsponsor», skrev han i boka Time to Get Tough: Making America #1 Again (2011). «Saudi-Arabia bruker våre oljedollar, våre penger, til å finansiere terrorister som forsøker å ødelegge vårt folk.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal