/

Israels afrikanske sjarmoffensiv

Palestina-konflikten var lenge en uoverstigelig hindring for Israels diplomatiske framstøt i Afrika. Nå satser Israel hardt på våpensalg og sikkerhetssamarbeid. Men veien er fortsatt lang.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu dro på en sjarmoffensiv i Afrika høsten 2016. Han håndhilste hjertelig på Togos president Faure Gnassingbé og smilte avslappet til Rwandas Paul Kagamé. Slagordet for turneen i Afrika sør for Sahara viste tydelig ambisjonene: «Israel kommer tilbake til Afrika, Afrika kommer tilbake til Israel». Meningen var at det hele skulle ende i et stort toppmøte mellom Afrika og Israel i slutten av oktober i fjor i Lomé i Togo.

Alle statslederne i Afrika sør for Sahara var invitert til møtet som skulle handle om samarbeid innen infrastruktur, landbruk, irrigasjon og sikkerhet.Men spenningene økte i løpet av fjoråret. I begynnelsen av juni kritiserte Senegal, Niger og Nigeria Netanyahus deltakelse på det 51. toppmøtet til De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (Cedeao) i Monrovia i Liberia. Marokko skulle gjøre sitt store comeback her, men trakk seg i siste øyeblikk i frykt for at det skulle oppfattes som en normalisering av forholdet til Israel – de to landene brøt de diplomatiske relasjonene i 2000 (se kart). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Venstrevind i Kosovo

Neste sak

Nassers barnebarn

Mer Afrika

Belgias ansvar i Rwanda

Belgia styrte Rwanda fra 1920 til 1962, godt hjulpet av katolske misjonærer. Disse kolonisatorene innførte «etniske»

Senegals «fem sinte»

Store protester og opptøyer rystet Senegal i begynnelsen av mars. Elleve demonstranter i alderen 12 til

0 kr 0