På sin Afrika-turné møtte den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu blant annet Kenyas president Uhuru Kenyatta. Her vinker de farvel til unge kenyanerne på vei til studier i Israel, Nairobi, 5. juli 2016. Foto: Uriel Sinai, The New York Times / NTB SCANpix.
Afrika / Israel Våpensalg

Israels afrikanske sjarmoffensiv

Palestina-konflikten var lenge en uoverstigelig hindring for Israels diplomatiske framstøt i Afrika. Nå satser Israel hardt på våpensalg og sikkerhetssamarbeid. Men veien er fortsatt lang.

Posted on

Israels statsminister Benjamin Netanyahu dro på en sjarmoffensiv i Afrika høsten 2016. Han håndhilste hjertelig på Togos president Faure Gnassingbé og smilte avslappet til Rwandas Paul Kagamé. Slagordet for turneen i Afrika sør for Sahara viste tydelig ambisjonene: «Israel kommer tilbake til Afrika, Afrika kommer tilbake til Israel». Meningen var at det hele skulle ende i et stort toppmøte mellom Afrika og Israel i slutten av oktober i fjor i Lomé i Togo.

Alle statslederne i Afrika sør for Sahara var invitert til møtet som skulle handle om samarbeid innen infrastruktur, landbruk, irrigasjon og sikkerhet.Men spenningene økte i løpet av fjoråret. I begynnelsen av juni kritiserte Senegal, Niger og Nigeria Netanyahus deltakelse på det 51. toppmøtet til De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (Cedeao) i Monrovia i Liberia. Marokko skulle gjøre sitt store comeback her, men trakk seg i siste øyeblikk i frykt for at det skulle oppfattes som en normalisering av forholdet til Israel – de to landene brøt de diplomatiske relasjonene i 2000 (se kart). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Afrika

De usynlige

Nigers lov 2015-36 forbyr all hjelp til irregulær migrasjon. Migranter har nå

0 kr 0
Gå til Toppen