Israels afrikanske sjarmoffensiv

Palestina-konflikten var lenge en uoverstigelig hindring for Israels diplomatiske framstøt i Afrika. Nå satser Israel hardt på våpensalg og sikkerhetssamarbeid. Men veien er fortsatt lang.

På sin Afrika-turné møtte den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu blant annet Kenyas president Uhuru Kenyatta. Her vinker de farvel til unge kenyanerne på vei til studier i Israel, Nairobi, 5. juli 2016. Foto: Uriel Sinai, The New York Times / NTB SCANpix.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu dro på en sjarmoffensiv i Afrika høsten 2016. Han håndhilste hjertelig på Togos president Faure Gnassingbé og smilte avslappet til Rwandas Paul Kagamé. Slagordet for turneen i Afrika sør for Sahara viste tydelig ambisjonene: «Israel kommer tilbake til Afrika, Afrika kommer tilbake til Israel». Meningen var at det hele skulle ende i et stort toppmøte mellom Afrika og Israel i slutten av oktober i fjor i Lomé i Togo.

Alle statslederne i Afrika sør for Sahara var invitert til møtet som skulle handle om samarbeid innen infrastruktur, landbruk, irrigasjon og sikkerhet.Men spenningene økte i løpet av fjoråret. I begynnelsen av juni kritiserte Senegal, Niger og Nigeria Netanyahus deltakelse på det 51. toppmøtet til De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (Cedeao) i Monrovia i Liberia. Marokko skulle gjøre sitt store comeback her, men trakk seg i siste øyeblikk i frykt for at det skulle oppfattes som en normalisering av forholdet til Israel – de to landene brøt de diplomatiske relasjonene i 2000 (se kart). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal