/

Israels afrikanske sjarmoffensiv

Palestina-konflikten var lenge en uoverstigelig hindring for Israels diplomatiske framstøt i Afrika. Nå satser Israel hardt på våpensalg og sikkerhetssamarbeid. Men veien er fortsatt lang.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu dro på en sjarmoffensiv i Afrika høsten 2016. Han håndhilste hjertelig på Togos president Faure Gnassingbé og smilte avslappet til Rwandas Paul Kagamé. Slagordet for turneen i Afrika sør for Sahara viste tydelig ambisjonene: «Israel kommer tilbake til Afrika, Afrika kommer tilbake til Israel». Meningen var at det hele skulle ende i et stort toppmøte mellom Afrika og Israel i slutten av oktober i fjor i Lomé i Togo.

Alle statslederne i Afrika sør for Sahara var invitert til møtet som skulle handle om samarbeid innen infrastruktur, landbruk, irrigasjon og sikkerhet.Men spenningene økte i løpet av fjoråret. I begynnelsen av juni kritiserte Senegal, Niger og Nigeria Netanyahus deltakelse på det 51. toppmøtet til De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (Cedeao) i Monrovia i Liberia. Marokko skulle gjøre sitt store comeback her, men trakk seg i siste øyeblikk i frykt for at det skulle oppfattes som en normalisering av forholdet til Israel – de to landene brøt de diplomatiske relasjonene i 2000 (se kart). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Venstrevind i Kosovo

Neste sak

Nassers barnebarn

Andre saker om Afrika

Naturarv for de rike

Den sørafrikanske organisasjonen African Parks driver 16 nasjonalparker i Afrika med løfter

Default thumbnail

Grumsete fortid

For van Vlissingen var African Parks en perfekt mulighet til å renvaske

Kinagjeldsfellen

Der afrikanske lands gjeldsproblemer en gang var et tegn på vestlig kapitalistisk

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.