/

Fra Kina til likhusene i Ohio

Med framveksten av syntetiske stoffer har fentanyl og cefentanil på få år blitt de nye samfunnsfiendene i USA. Kina anklages for å se mellom fingrene, og opioidhandelen har skapt diplomatisk spenning mellom USA og Kina.

I et opioidmarked i endring er heroin ikke lenger den største bekymringen i Ohio. Med framveksten av syntetiske stoffer har fentanyl og cefentanil på få år blitt de nye samfunnsfiendene. For bare få år siden var disse molekylene, som er mange ganger sterkere enn heroin, nesten ukjente. I 2016 forårsaket de halvparten av de 4050 registrerte overdosene i delstaten.

I likhet med heroin ble fentanyl utbredt etter at de amerikanske myndighetene slo ned på reseptbelagte opiater (se over). Lave produksjonskostnader lover en gyllen framtid for disse stoffene. Heroin utvinnes fortsatt fra en plante: «Det er dyrt å lage heroin», forteller en offentlig ansatt i småbyen Oberlin i Lorain County nord i Ohio. «Det er hardt arbeid: Valmuen må dyrkes, noen år kan avlingene være dårlige.» Fentanyl trenger ikke å dyrkes og kan bestilles med noen tastetrykk fra kinesiske nettbutikker som Weiku eller Mfrbee.com. Mellom baskettrøyer og kyllinglår kan du kjøpe små eller store pakker, for rundt 1450 dollar for en halv kilo. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Oppgjørets time nærmer seg for Purdue Pharma

Neste sak

Beslutninger i terrorens tid

Andre saker om Kina

Kinas tvilsomme tall

Mens flere hundre tusen har dødd av koronaviruset i Vesten, er de offisielle kinesiske tallene under

Kinas kjemiske katastrofe

Store ulykker ved flere av Kinas kjemiske fabrikker viser de menneskelige kostnadene med rask industrialisering i

Truet tibetanskhet

De kinesiske myndighetene har skiftet strategi fra full undertrykkelse av tibetanernes religiøse og politiske frihet til

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.