/

Fra Kina til likhusene i Ohio

Med framveksten av syntetiske stoffer har fentanyl og cefentanil på få år blitt de nye samfunnsfiendene i USA. Kina anklages for å se mellom fingrene, og opioidhandelen har skapt diplomatisk spenning mellom USA og Kina.

I et opioidmarked i endring er heroin ikke lenger den største bekymringen i Ohio. Med framveksten av syntetiske stoffer har fentanyl og cefentanil på få år blitt de nye samfunnsfiendene. For bare få år siden var disse molekylene, som er mange ganger sterkere enn heroin, nesten ukjente. I 2016 forårsaket de halvparten av de 4050 registrerte overdosene i delstaten.

I likhet med heroin ble fentanyl utbredt etter at de amerikanske myndighetene slo ned på reseptbelagte opiater (se over). Lave produksjonskostnader lover en gyllen framtid for disse stoffene. Heroin utvinnes fortsatt fra en plante: «Det er dyrt å lage heroin», forteller en offentlig ansatt i småbyen Oberlin i Lorain County nord i Ohio. «Det er hardt arbeid: Valmuen må dyrkes, noen år kan avlingene være dårlige.» Fentanyl trenger ikke å dyrkes og kan bestilles med noen tastetrykk fra kinesiske nettbutikker som Weiku eller Mfrbee.com. Mellom baskettrøyer og kyllinglår kan du kjøpe små eller store pakker, for rundt 1450 dollar for en halv kilo. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Oppgjørets time nærmer seg for Purdue Pharma

Neste sak

Beslutninger i terrorens tid

Mer Kina

Strategisk helse

I 2014 lanserte Jack Ma AliHealth for å dekke kinesernes ønske om bedre helsetjenester. Mye tyder på at selskapet har en lys framtid foran seg.

Alibaba, et kinesisk epos

Med innsamling av persondata fra kundene og et godt forhold til det kinesiske regimet, har Alibaba blitt en verdensledende aktør innen netthandel, digitale betalingsløsninger og helsetjenester. Nå har de kinesiske lederne satt foten ned for konsernet, som er blitt en systemisk risiko.

Kina kopierer Harvard

President Xi Jinping liker å rakke ned på vestlige verdier. Likevel har kinesiske myndigheter kopiert Harvards utdanningsprogram for offentlige ledere. Over hundre tusen kinesere har tatt mastergraden som ble innført på begynnelsen av 2000-tallet.

Kinas posisjonering i FN

Siden 2007 har Kina fått en rekke sentrale lederstillinger i FN-systemet, men påstandene om at landet har invadert FN er betydelig overdrevet. Kina har snarere vært målbevisst.

Kinas lovløse armada

Kina er verst i verden på ulovlig, urapportert og uregulert fiske. I denne månedens podkast fra Le Monde diplomatique snakker George Miller med den prisbelønte journalisten Ian Urbina om hans møte med aggressive kinesiske fiskere i Japanhavet og det kinesiske fiskets konsekvenser for planetens synkende fiskebestander.

0 kr 0