Den store utrenskningen

Tjue måneder etter kuppforsøket til en fraksjon i hæren har 115 000 personer blitt bannlyst fra det tyrkiske samfunnet. Noen har dødd i fengsel, mens andre lever med minnet om tortur i påvente av lange fengselsstraffer.

I den lille middelklassedrabantbyen bestående av seks betongblokker på tjue etasjer i en avsidesliggende del av Istanbul, slik det finnes hundrevis av spredd utover byen, kjenner alle hverandre, og alle vet om ulykken som har rammet familien til Ravza K. i blokk C. «Vi er midt i en psykologisk krig fra regjeringens side», sukker den 42-årige moren til to tenåringer, som av frykt for represalier ikke ønsker å snakke under sitt virkelige navn. «Når det banker på døra er vi redde for å bli arrestert. Livet vårt kan stanse når som helst, i en veikontroll eller med en telefon.»

Den anspente stemningen skyldes president Recep Tayyip Erdoğans offensiv mot sin tidligere allierte, Fethullah Gülen, milliardær, forkynner og grunnlegger av bevegelsen Hizmet. Etter å ha hjulpet Erdoğan til topps på 2000-tallet, ble Gülen, som nå bor i USA, «forræderen» som presidenten mener i det skjulte igangsatte en rettsforfølgelse mot familien hans i desember 2013. Erdoğan anklager også Gülen for å ha stått bak det mislykkede kuppet 15. juli 2016 – uten å ha presentert noen håndfaste bevis så langt. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

De beskjedne skattefutene

Neste sak

Verken høyre, venstre, eller sentrum

Mer Tyrkia

Erdogans selvmotsigende flyktningstrategi

3,5 millioner syriske flyktninger bor i Tyrkia. De ble først tatt imot med åpne armer, men etter valgnederlag, økonomisk nedgang og dårlig håndtering av koronaepidemien forsøker Erdoğan nå å blidgjøre en opinion som har skiftet mening.

Farlig fiende, umulig alliert

Tyrkia er på kollisjonskurs med USA etter kjøp av et russisk luftforsvarssystem og uenigheter i Syria. Hvor langt vil NATO strekke seg for å bevare Tyrkia i folden?

Gülenistenes europeiske håp

Etter det mislykkede statskuppet i Tyrkia i 2016 har mange av Fethullah Gülens tilhengere flyktet til Europa, hvor den interne kampen om bevegelsens framtid nå pågår for fullt.

Investorene stemmer ikke

Italienske velgere har nok en gang fått erfare at en av de mektigste aktørene i demokratiet deres ikke bryr seg særlig om hva de vil. Og selv Tyrkias autoritære president har måttet gi etter.

Erdogans nasjonalistflørt

Erobring av byen Afrin fra de kurdiske styrkene i Syria 19. mars har styrket Erdoğans krigerske propaganda. Han nøler nå ikke med å angripe NATO verbalt for å smiske med nasjonalistene, som han håper skal få ham gjenvalgt.

0 kr 0