Erdoğans spesialstyrker fører den tidligere militærkommandanten Akin Öztürk og fem hundre andre som er mistenkt for å ha deltatt i kuppforsøket i 2016, til rettssalen i Ankara, Tyrkia, 1. august 2017. Foto: Burhan Ozbilici, AP Photo / NTB Scanpix.
Tyrkia Recep Tayyip Erdoğan

Den store utrenskningen

Tjue måneder etter kuppforsøket til en fraksjon i hæren har 115 000 personer blitt bannlyst fra det tyrkiske samfunnet. Noen har dødd i fengsel, mens andre lever med minnet om tortur i påvente av lange fengselsstraffer.

Posted on

I den lille middelklassedrabantbyen bestående av seks betongblokker på tjue etasjer i en avsidesliggende del av Istanbul, slik det finnes hundrevis av spredd utover byen, kjenner alle hverandre, og alle vet om ulykken som har rammet familien til Ravza K. i blokk C. «Vi er midt i en psykologisk krig fra regjeringens side», sukker den 42-årige moren til to tenåringer, som av frykt for represalier ikke ønsker å snakke under sitt virkelige navn. «Når det banker på døra er vi redde for å bli arrestert. Livet vårt kan stanse når som helst, i en veikontroll eller med en telefon.»

Den anspente stemningen skyldes president Recep Tayyip Erdoğans offensiv mot sin tidligere allierte, Fethullah Gülen, milliardær, forkynner og grunnlegger av bevegelsen Hizmet. Etter å ha hjulpet Erdoğan til topps på 2000-tallet, ble Gülen, som nå bor i USA, «forræderen» som presidenten mener i det skjulte igangsatte en rettsforfølgelse mot familien hans i desember 2013. Erdoğan anklager også Gülen for å ha stått bak det mislykkede kuppet 15. juli 2016 – uten å ha presentert noen håndfaste bevis så langt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Tyrkia

Besatt av makt

16. april skal tyrkerne stemme over en grunnlovsendring som vil gi Erdogan

Forbildet som falt

Samtidig som Erdogan krangler med europeiske ledere forsøker han å styrke sin

0 kr 0
Gå til Toppen