Den store utrenskningen

Tjue måneder etter kuppforsøket til en fraksjon i hæren har 115 000 personer blitt bannlyst fra det tyrkiske samfunnet. Noen har dødd i fengsel, mens andre lever med minnet om tortur i påvente av lange fengselsstraffer.

april 2018
Erdoğans spesialstyrker fører den tidligere militærkommandanten Akin Öztürk og fem hundre andre som er mistenkt for å ha deltatt i kuppforsøket i 2016, til rettssalen i Ankara, Tyrkia, 1. august 2017. Foto: Burhan Ozbilici, AP Photo / NTB Scanpix.

I den lille middelklassedrabantbyen bestående av seks betongblokker på tjue etasjer i en avsidesliggende del av Istanbul, slik det finnes hundrevis av spredd utover byen, kjenner alle hverandre, og alle vet om ulykken som har rammet familien til Ravza K. i blokk C. «Vi er midt i en psykologisk krig fra regjeringens side», sukker den 42-årige moren til to tenåringer, som av frykt for represalier ikke ønsker å snakke under sitt virkelige navn. «Når det banker på døra er vi redde for å bli arrestert. Livet vårt kan stanse når som helst, i en veikontroll eller med en telefon.»

Den anspente stemningen skyldes president Recep Tayyip Erdoğans offensiv mot sin tidligere allierte, Fethullah Gülen, milliardær, forkynner og grunnlegger av bevegelsen Hizmet. Etter å ha hjulpet Erdoğan til topps på 2000-tallet, ble Gülen, som nå bor i USA, «forræderen» som presidenten mener i det skjulte igangsatte en rettsforfølgelse mot familien hans i desember 2013. Erdoğan anklager også Gülen for å ha stått bak det mislykkede kuppet 15. juli 2016 – uten å ha presentert noen håndfaste bevis så langt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal