Ble brasilianerne høyreekstremister på noen uker?

Brasils tradisjonelle høyreside trodde veien til makten lå åpen etter at de hadde satt en stopper for favoritten Lula. I stedet har den skutt seg selv i foten med Jair Bolsonaro.

For bare få måneder siden så det ut som Brasil skulle svinge til venstre. Alt tydet på at Luis Inácio «Lula» da Silva fra Arbeiderpartiet (PT) lett ville vinne presidentvalget i oktober. Med 40 prosent på meningsmålingene hadde den tidligere statslederen et komfortabelt forsprang foran rivalene, langt utover alle tenkelige usikkerhetsmarginer i en tid med politisk kaos. Men 11. september måtte Lula trekke seg etter å ha blitt dømt for korrupsjon i en tvilsom rettssak – preget av en uforsonlighet rettsvesenet i stor grad har spart høyrelederne for. Så dukket det plutselig opp en høyreekstrem parlamentariker som vil rense verdens femte mest folkerike land for kommunisme og gjenopprette «lov og orden» med jernhånd. Ble brasilianerne høyreekstremister på bare noen uker?

Ikke mange kjente til Jair Bolsonaro fra Det sosialliberale parti (PSL) før valgkampen i år. Hans sexistiske, homofobe kommentarer, støtte til tortur eller utsagn om at diktator Augusto Pinochet var for bløthjertet, ville nok blitt glemt om de kom fra en buzz-lysten kommentator. Men da de ble sett som programmet til mannen som fikk 46 prosent av stemmene i første runde av presidentvalget, gikk de verden rundt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Beskeder til mennesket

Default thumbnail
Neste sak

Skuffende reforhandling

Andre saker om Brasil

Bolsonaros astrolog

Bak valgseieren til Jair Bolsonaro i oktober 2018 finner vi en tidligere astrolog og rabiat antikommunist

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen til jordbruksgigantene møter motstand

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.