Macrons misère

President Emmanuel Macron var mannen som skulle forsvare demokrati, redelighet og toleranse. Politikken han har ført etter at han kom til makten har vært alt annet enn moderat. Etter «de gule vestenes» opprør mot denne politikken, har Macron tatt et skritt i autoritær retning

februar 2019

Da Emmanuel Macron ble valgt til Frankrikes president for snart to år siden, ble han hyllet som det moderate sentrums redningsmann i en tid med høyrepopulistisk framgang nesten overalt i Europa. Han var mannen som skulle forsvare demokrati, redelighet og toleranse. Men det var mye som antydet at det ikke kom til å gå særlig bra.

Problemet var at han ikke ble valgt på noen politikk – han hadde knapt et partiprogram. Seieren skyldtes snarere at de franske velgerne, som i så mange andre land, ønsket å fjerne en diskreditert politikerklasse de hadde mistet all tiltro til. Og ikke minst ville et flertall demme opp for ytre høyre. Macron lovet dem et nytt ansikt uten for lang fartstid i «kasten» ved makten og framsto med det som det minste ondet. Over 20 millioner velgere, mer enn halvparten av de registrerte velgerne, valgte å holde seg hjemme. Men av de som møtte opp for å stemme på Macron i andre runde av presidentvalget, viste det seg at 42 prosent ikke stemte ham, men mot høyreradikale Marine Le Pen, mens 33 prosent av velgerne hans oppga at de ønsket et nytt ansikt og bare 16 prosent ga ham stemmen sin på grunn av hans politiske program.1«Comprendre le vote des français», spørreundersøkelse utført av Ipsos Sopra Steria, 6. mai 2017.

Politikken han har ført etter at han kom til makten har vært alt annet enn moderat. Han har radikalisert politikken som gjorde forgjengeren François Hollande til tidenes minst populære president, med sjenerøse skattekutt til næringslivet og de rikeste, mens finansieringsbyrden blir lagt på de fattigere delene av samfunnet ved å øke avgifter, kutte i trygde- og velferdsordninger og oppmyke arbeidslovene for å presse ned lønningene. De nye ansiktene han har bragt inn er overveiende millionærer som tjener godt på skattekuttene (se «»De ultrarikes president).

Etter «de gule vestenes» opprør mot denne politikken, har Macron tatt et skritt i autoritær retning og sendt ut et enormt politioppbud som har gått hardt til verks mot demonstrantene. Nesten 6000 «gule vester» har blitt arrestert. Utstrakt bruk av «ikke-dødelige» våpen som gummikuler og tåregassgranater har ført til ett dødsfall, mens et dusin demonstranter har mistet synet på et øye og mange hundre har fått andre skader.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal

I stedet for å samle Frankrike mot høyrepopulismen har Macron ført en politikk for stadig større sosiale ulikheter og skissert konturene av en klassekamp (se «Klassekamp i Frankrike»), som ikke vil forsvinne med «de gule vestene». Det gjenstår å se om venstresiden eller ytre høyre vil komme seirende ut av konfliktene som nå har kommet til overflaten.

© norske LMD

Remi Nilsen er redaktør i norske Le Monde diplomatique

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal