Amerikansk inspirasjon

Regimeendringens strateg, Gene Sharp, mente at et forsvar med sivile kunne være sikrere og billigere enn atomavskrekking eller klassisk krig.

Otpor! – og senere Canvas – hentet det teoretiske fundamentet for sin aktivisme hos den amerikanske stats­vitenskapsprofessoren Gene Sharp (1928–2018), også kjent som «ikke-voldens Machiavelli». Ideologen Sharp tilhørte en gruppe amerikanske strateger ved Center for International Affairs, et forskningssenter ved Harvard University startet i 1958 av Thomas Schelling sammen med Henry Kissinger, Robert Bowie og Edward Mason. Blant senterets tidligere medlemmer er noen av USAs mest innflytelsesrike politiske rådgivere og teoretikere innen internasjonal politikk, som Zbigniew Brzeziński, Samuel P. Huntington og Joseph Nye.

Schelling, som skrev forordet til Sharps mest kjente bok The Politics of Nonviolent Action (1973), ble i 2005 hedret med Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel («Nobelprisen i økonomi») for å ha «bedret vår forståelse av konflikt- og samarbeidsmekanismer gjennom spillteoretisk analyse». Schelling var opptatt av «voldens diplomati» og mente at «makt til å skade er makt til å forhandle» og at man derfor trenger maktmidler utover ren avskrekking. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Tilbake til klassen

Neste sak

Fiks ferdig regimeendring

Mer Protest

Den nye normalen

Chilenerne og libaneserne har i månedsvis demonstrert for et nytt politisk system, mens nye demonstrasjoner brøt ut i Frankrike i desember bare ett år etter «de gule vestene». Protester mot den rådende økonomiske og politiske orden er blitt den nye normalen.

Fiks ferdig regimeendring

Ikke-voldelige aksjoner har etter den kalde krigen vist seg som et effektivt middel mot uønskede regjeringer. Fra Beograd til Kiev, Kairo, Caracas og nå La Paz viser karrieren til en liten gruppe serbiske studenter hvilken rolle en besluttsom fortropp kan spille. Men for hvilke ideer og med hvilke støttespillere?

Bunnløst og håpløst forelsket

Occupy Wall Street begynte med et smell. Hatet mot Wall Street må ha vært den mest populære saken den amerikanske venstresiden har hatt siden 1930-tallet. De hadde et perfekt slagord og de klarte å fange offentlighetens fantasi. Likevel mislyktes bevegelsen, i motsetning til dens onde tvilling, Tea Party.

Global indignasjon

Mens en fjerdedel av spanjolene i yrkesaktiv alder er arbeidsledige, tok flere tusen spanjoler til gatene 15. mai for å feire ettårsdagen til indignados-bevegelsen. Hvem er disse demonstrantene som i Spania, England, USA og Chile hever stemmen mot et urettferdig system?

Deklasserte fra London til Santiago

Dagens unge fra middelklassen ser sitt håp om en bedre framtid knuses av arbeidsledighet og en sosial mobilitet som bare går nedover. Sinnet i okkuperingsbevegelsene verden over gjenspeiler et ubehag over en politisk orden som unndrar seg borgernes kontroll og et oligarki som stikker av med samfunnets verdier.

0 kr 0