Amerikansk inspirasjon

Regimeendringens strateg, Gene Sharp, mente at et forsvar med sivile kunne være sikrere og billigere enn atomavskrekking eller klassisk krig.

desember 2019
Foto: Camille Brodard, Unsplash.

Otpor! – og senere Canvas – hentet det teoretiske fundamentet for sin aktivisme hos den amerikanske stats­vitenskapsprofessoren Gene Sharp (1928–2018), også kjent som «ikke-voldens Machiavelli». Ideologen Sharp tilhørte en gruppe amerikanske strateger ved Center for International Affairs, et forskningssenter ved Harvard University startet i 1958 av Thomas Schelling sammen med Henry Kissinger, Robert Bowie og Edward Mason. Blant senterets tidligere medlemmer er noen av USAs mest innflytelsesrike politiske rådgivere og teoretikere innen internasjonal politikk, som Zbigniew Brzeziński, Samuel P. Huntington og Joseph Nye.

Schelling, som skrev forordet til Sharps mest kjente bok The Politics of Nonviolent Action (1973), ble i 2005 hedret med Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel («Nobelprisen i økonomi») for å ha «bedret vår forståelse av konflikt- og samarbeidsmekanismer gjennom spillteoretisk analyse». Schelling var opptatt av «voldens diplomati» og mente at «makt til å skade er makt til å forhandle» og at man derfor trenger maktmidler utover ren avskrekking. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal