Derfor drepte Trump Soleimani

USAs ideologer mener Midtøsten og spesielt Iran bør prioriteres, mens geopolitikerne er opptatt av Asia og å demme opp for Kina. Så langt har ideologene fått viljen sin med Trump.

Donald Trump overrasket de fleste da han beordret drapet på den iranske generalen Qasem Soleimani, leder for Revolusjonsgardens Al-Qods-styrke. Selv om spenningene hadde økt lenge i regionen, var det ingenting som tydet på en snarlig konfrontasjon mellom USA og Iran, eller Iran og de andre maktene i Persiabukta. Tvert imot var det indikasjoner på at Soleimani var i Bagdad, hvor han ble drept, for å drøfte et saudiarabisk avspenningsforslag.

Få har latt seg lure av Trump-administrasjonens forklaring på drapet: at Trump handlet for å stanse et «nært forestående» angrep mot amerikanske ambassader og militæranlegg i Irak og andre steder i regionen. USAs utenriksminister Mike Pompeo hevdet etter angrepet at «vi hadde etterretningsinformasjon som indikerte aktive planer for å ramme amerikanske liv». Men Kongressen har så langt ikke fått noen informasjon som støtter påstanden. Forsvarsminister Mark Esper har også uttalt at han ikke var klar over noen spesifikk etterretningsinformasjon om kommende angrep på amerikanske ambassader. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Labours varslede nederlag

Neste sak

Vitenskap for de fattige

Andre saker om USA

Frykt og avsky i USA

En måned før presidentvalget har amerikanske velgere fått oppleve en besynderlig valgdebatt, så ble Trumps minimale

USA, år 2020

Mens presidentvalget nærmer seg virker USA fanget i en konkurranse om å spre frykt og panikk.

Hvit flukt

Hvite foreldre i USAs øvre middelklasse tar barna sine ut av prestisjetunge skoler for å hindre

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.