Naturarv for de rike

Den sørafrikanske organisasjonen African Parks driver 16 nasjonalparker i Afrika med løfter om å gjøre miljøvern profitabelt. Dens siste erobring er Pendjari-parken i Benin.

«Det fantastiske med å være parksjef er å befinne seg midt blant løvene, som i tv-serien Daktari»,[ref]TV-serie fra 1960-tallet om dagliglivet til en veterinær i Kenya.[/ref] sier Jean-Pierre Wilhelm synlig beveget. Fra bordet hvor han spiser lunsj med teamet sitt ser vi ut over et landskap på 4800 kvadratkilometer med savanner og åser. Siden juni i fjor har dette vært domenet til sekstiåringen fra Alsace. På vegne av den sørafrikanske organisasjonen African Parks driver han nasjonalparken Pendjari nordvest i Benin. Dyrereservatet som ligger førti kilometer med bomullsåkre og grønnsakhager fra byen Tanguieta, ble overlatt av de beninske myndighetene til African Parks i mai 2017.

Nasjonalparken er det siste tilfluktsstedet for elefantene og løvene i denne delen av Afrika. Parken er oppkalt etter elva Pendjari som renner langs den, og tilhører det enorme verneområdet W-Arly-Pendjari (WAP) sammen med nasjonalparkene Arly i Burkina Faso og W mellom Burkina Faso, Niger og Benin. Sammenlignet med de to andre parkene, som begge er offentlig drevet, er Pendjari «minst vanskjøttet», skryter African Parks-direktør Peter Fearnhead. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Grumsete fortid

Neste sak

Amerikanernes ulike verdi

Andre saker om Benin

Default thumbnail

Grumsete fortid

For van Vlissingen var African Parks en perfekt mulighet til å renvaske

Kpayo-demokrati

Presidentvalgkampen er i full gang for Afrikas demokratiske pioner, Benin. Om fredelige

0 kr 0