Budskapet fra avløpet

«Følg pengene» er en velkjent metode for å avsløre korrupsjon og maktmisbruk. «Følg vannet» kan nå vise seg å bli en effektiv måte å spore koronasmitte på.

Illustrasjon: Pixabay.

De trodde vi visste når koronaviruset kom til Europa med de første alvorlige tilfellene i slutten av januar og de første dødsfallene i begynnelsen av februar. 18. juni fortalte det italienske folkehelseinstituttet Istituto superiore di sanità at det hadde oppdaget et annet forløp: «Resultatene, bekreftet i to laboratorier med to forskjellige metoder, viste at det fantes RNA fra SARS-CoV-2 i prøver tatt (fra avløpsvannet) i Milano og Torino 18. desember 2019», fortalte Giuseppina La Rosa fra instituttets avdeling for vannkvalitet og helse. «Prøver fra oktober og november 2019, samt kontrollprøvene, hadde gitt negative resultater.»

Dette verdifulle funnet for å forstå spredningen av pandemien som startet i Kina, har blitt kryssjekket med en retrospektiv undersøkelse i slutten av desember i Frankrike og i kloakken i Barcelona, hvor det ble oppdaget koronavirus førti dager før det første registrerte smittetilfellet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal