Foto: HBO.

Stridens senvirkninger

Det sies at krig gjør alle parter til tapere. Patria viser at det kan stemme.

Seierherrene skriver som kjent historien, noe som påpekes såpass ofte at det har blitt et usagt imperativ for de skrivende å gjøre det så balansert og etterrettelig som mulig. Den spanske HBO-serien Patria er basert på en roman med samme tittel av Fernando Aramburu fra 2016, utgitt på norsk som Fedrelandet i fjor. Her skildres etterdønningene av den baskiske separatistbevegelsens væpnede motstandskamp etter at ETA la ned våpnene i 2011. Vi følger en enke som reiser tilbake til sin lille landsby, i håp om å finne ut hvem av de lokale ETA-medlemmene som drepte mannen hennes den gangen de bodde der. Hennes hjemkomst går ikke upåaktet hen, og noen av reaksjonene er knapt til å tro.

Stridens senvirkninger presenteres gjennom to familier som var (og til dels er) på hver sin side, men konfliktlinjene nedfeller seg også ETA-sympatisører imellom, eller innad i den enkelte familie. Om dette lyder skjematisk, så skyldes nok det ettertankens oppsummering heller enn hvordan serien spiller seg ut (basert på de to første episoder). Patria er levende nok underveis, og biter seg fast. Skulle noe innvendes måtte det være at enkelte roller kan virke en anelse fortegnet. Skjønt, hvor nyansert kan en sedat nordeuropeer kreve at folk oppfører seg, når de er forbitret av en kamp som har kostet nære slektninger livet og sendt andre i fengsel?
(…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

James Bonds geopolitikk

Neste sak

«Designet i Kina, laget i Vietnam»

Mer Serie

Avkortet ungdomstid

François Ozons Sommeren '85 og HBO-serien It's a Sin tar oss tilbake til åttitallet og tidens vilkår for homofil kjærlighet. It's a Sin har dessuten aids på dagsorden, og viser hva den nifse sykdommen gjorde med liv, helse og omgangsform.

Når verden kolliderer med idealene

Bryan Cranston har snart gjort det til en egen kunstart å gestalte den vanlige mann på altfor dypt vann, en som må balansere infernalsk motstridende hensyn, med tilværelsen og til tider livet som innsats.

Ungt blod i City

Det kan tenkes at en ny art er i ferd med å innta verdens finanssentre. Det kan også være at originaliteten til serien Industry simpelthen ligger i det at vi ikke har sett tv-serier om unge mennesker som jobber i en investeringsbank tidligere. Det var uansett på høy tid.

Bioteknologiens forlokkelser

Fiksjon og virkelighet er vanskelig å skille fra hverandre i bioteknologiens verden, kanskje fordi teknologien gjør selve virkeligheten foranderlig og oppløser naturens begrensninger. En ny tv-serie setter søkelys på biohackingens farer, men tar samtidig del i normaliseringen av en løpsk teknologi.

Spill for galleriet

Coastal Elites er en samling koronabetingede «henvendelser hjemmefra». Novellefilmene fungerer best gjennom menneskene vi møter, mer enn i kraft av deres åpenbare felles uvilje mot USAs sittende president.

0 kr 0